27 iunie 2022

Lansare de ccarte la Muzeul Brăilei „Carol I”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită joi, 19 mai 2022, ora 17.00, în sala „Regele Ferdinand şi Regina Maria” (Piaţa Traian, nr. 3), la lansarea cărţii „Eustache”, în prezenţa autoarei, Magdalena Iugulescu. Cartea a apărut în anul 2019 la Editura Fundaţia Culturală „Antares” din Galaţi.

Prezintă:
– Dr. Viorel Coman, scriitor, cercetător;
– Dr. Valentin Popa, scriitor, muzeograf;
– Adelina Pop, scriitor.

„Am numit acest roman ciudat, pentru opţiunea stranie a autoarei de a-şi imagina o călătorie prin ţinuturi hispanice, întreprinsă de o fată îndrăgostită platonic şi de un ţap bizar, periplu mai apropiat, în semnificaţie, de epoca în care idealistul Don Quijote şi credinciosul lui serv, Sancho Panza, străbăteau Spania, în căutarea Dulcineei. Doar că ei o străbăteau, călărind cai sau asini, nu ţapi, fie ei şi fantastici, înnoptau pe la hanuri, nu pe sub poduri, bărci sau pe sub măslini.

Dar această opţiune, combinată cu irizările suprarealiste, generate de puterile miraculoase ale ţapului Eustache, ridică nemăsurat cota valorică a scriiturii. Mai mult, spre deosebire de celelalte romane ale autoarei în care cititorul avea uneori impresia că anumite pasaje „ornamentează” prea mult (l-am numit într-o recenzie, pe unul din ele – Issabel – roman cu structură barocă), aici, toate detaliile se aşază într-o matrice, al cărei echilibru pare imposibil de deranjat.

Iată de ce, putem afirma că Eustache se recomandă ca unul din cele mai bune romane româneşti din ultimii ani şi, cu siguranţă, cea mai valoroasă operă literară a autoarei” (Valentin Popa).

Alte publicaţii ale autoarei:
– Cosmin, Editura Proilavia Brăila, 2013;
– Issabel, Editura TipoMoldova Iaşi, 2015;
– Cecilia, Editura TipoMoldova Iaşi, 2017.

Sursa foto: Muzeul Brăilei „Carol I”