27 mai 2022

Lansarea antologiei „Revoluţie şi inocenţă”, de Mario Benedetti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primul eveniment cu prezenţă fizică din 2021 al Institutului Cervantes din Bucureşti: lansarea antologiei „Revoluţie şi inocenţă”, de Mario Benedetti

Săptămâna aceasta, joi, 20 mai, începând cu ora 18.30, Institutul Cervantes din Bucureşti organizează primul eveniment public cu prezenţă fizică din acest an, în sala „Auditorium” de la parterul instituţiei din Bulevardul Regina Elisabeta 38 (participarea la eveniment se face printr-un email trimis către cultbuc@cervantes.es).

Este vorba despre lansarea antologiei „Revoluţie şi inocenţă”, o selecţie de poeme din opera scriitorului uruguaian Mario Benedetti, unul dintre cei mai importanţi scriitori de limbă spaniolă ai secolului XX.

Despre carte, apărută în traducere la Casa de Editură Max Blecher, vor vorbi cei doi traducători, Ligia Kesişian şi Claudiu Komartin, alături de scriitoarea Magda Cârneci. Amfitrionul evenimentului va fi Jorge Jimenez-Zumalacarregui, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Lansarea va fi urmată de proiecţia dialogului dintre Mario Benedetti şi Joaquin Soler, realizatorul faimoasei serii de interviuri cu personalităţi ale culturii spaniole şi hispano-americane „A fondo”, difuzata de TVE. Interviul a fost înregistrat în anul 1978 şi va rula în versiunea originală, cu subtitrare în limba română.

Realizarea antologiei „Revoluţie şi inocenţă” este unul dintre cele mai frumoase proiecte în care a fost implicat Institutul Cervantes din Bucureşti în 2020, anul când lumea literară de limbă spaniolă a celebrat centenarul naşterii lui Mario Benedetti. Volumul, un omagiu adus lui Mario Benedetti şi o încercare de reajustare a canonului latino-american, a fost publicat prin curtoazia Ambasadei Uruguay şi a Fundaţiei „Mario Benedetti” din Uruguay.

În primăvara aceasta, reuşim să le oferim volumul cititorilor această antologie din poezia lui Mario Benedetti, menită să contribuie la reconsiderarea operei poetului şi să înscrie şi româna în lista numeroasele limbi în care opera sa a fost tradusă.

Scriitor uruguayan (1920-2009), Mario Orlando Hamlet Brenno Benedetti, cunoscut ca Mario Benedetti, este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ai lumii de limbă spaniolă, longeviv poet, eseist, romancier şi dramaturg. Revoluţionar, dar şi un romantic înflăcărat, Mario Benedetti a scris despre dragoste, despre furie, despre rezistenţa politică şi despre libertate, aceste două ultime teme fiind abordate mai cu seamă în perioada sa de exil. Din cauza convingerilor politice, între anii 1973 şi 1985, a fost nevoit să plece în exil, mai întâi în Argentina şi Peru, stabilindu-se în 1980 în Spania, iar după 1985 a trăit deopotrivă şi în Spania, şi în Uruguay.

Susţinător activ al afirmării identităţii continentului sud-american, a fost un promotor al culturii spaţiului său lingvistic originar. Printre cele mai importante volume de poezie publicate amintim „Poemas de oficina” (1956), „El olvido esta lleno de memoria” (1989), „Defensa Propia” (2004), „Testigo de uno mismo” (2008). Romanele sale „La tregua” (1960), „Gracias por el fuego” (1965) sau „Andamios” (1997) reprezintă puncte de referinţă pentru evoluţia romanului latino-american, constituind totodată baza unor numeroase şi foarte importante ecranizări.