28 mai 2022

Lansarea campaniei „Victimele traficului de persoane sunt ascunse sub ochii noştri”

Sad adult woman sitting on dark home corridor floor.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială Bucureşti, împreună cu Asociaţia eLiberare derulează, în perioada 15 octombrie 2021 – 15 martie 2022, campania de conştientizare a traficului de persoane intitulată „Victimele traficului de persoane sunt ascunse sub ochii noştri”.

Desfăşurată cu sprijinul Societăţii de Transport Bucureşti S.A. şi al Companiei Metrorex, campania se adresează tuturor cetăţenilor şi are ca obiectiv conştientizarea şi informarea corectă a publicului larg cu privire la fenomenul traficului de persoane, dar şi informarea acestora cu privire la modul în care pot recunoaşte un posibil caz în oraşul în care trăiesc şi paşii pe care trebuie să-i facă pentru a notifica autorităţile competente.

Traficul de persoane este sclavia modernă în care oamenii profită de pe urma controlului şi exploatării altora, iar în România fenomenul este des întâlnit şi ascuns sub ochii tuturor.

„Lupta împotriva traficului de persoane este una dintre priorităţile mandatului meu în domeniul social. Anul acesta am acordat pentru prima dată finanţare ONG-urilor acreditate în domeniu şi, de asemenea, am început o serie de cursuri de formare pentru personalul din Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti care lucrează direct cu victime ale traficului de persoane.

Suntem cu toţii datori să le redăm victimelor dreptul la demnitate, siguranţă şi control asupra propriei vieţi. Putem face asta eficient dacă ştim cum să recunoaştem semnele unei persoane traficate, care se poate ascunde chiar sub ochii noştri – în metrou, în autobuz, pe stradă. De aceea, îi îndemn pe bucureşteni să se informeze şi să apeleze cu încredere numerele de telefon puse la dispoziţie pentru sesizarea oricărei suspiciuni de trafic. Un simplu telefon poate salva o viaţă”, a declarat viceprimarul capitalei, Horia Tomescu.

Începând de la jumătatea acestei luni, pe ecranele amplasate în staţiile de metrou, vor rula indicatori cu ajutorul cărora călătorii pot recunoaşte posibile cazuri de exploatare sexuală, prin cerşetorie sau prin muncă forţată. La dispoziţia călătorilor vor fi afişate şi datele de contact ale Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, dar şi ale Asociaţiei eLiberare, care pot prelua sesizările cetăţenilor.

De asemenea, călătorii care folosesc mijloacele de transport în comun de suprafaţă, vor regăsi aceleaşi informaţii pe afişele lipite în interiorul autobuzelor şi troleibuzelor din Capitală.

„Parteneriatul cu Primăria Municipiului Bucureşti, Societatea de Transport Bucureşti şi Metrorex dă oportunitatea unui subiect ignorat, cel al traficului de persoane, să ajungă în prim plan. Acest lucru este necesar pentru ca victimele acestui fenomen, care sunt, de multe ori, ascunse sub ochii noştri, să poată fi recunoscute şi direcţionate către cei ce le pot ajuta. Campania de informare vine cu o invitaţie clară: nu mai ignoraţi semnalele de alarmă. Există sprijin pentru cei care doresc să ajute persoanele aflate în exploatare, atât în rândul personalului primăriei, cât şi în rândul organizaţiilor specializate. Fiecare din noi putem fi acea verigă lipsă dintre exploatarea cuiva şi eliberare”, a spus Loredana Urzică-Mirea, Director de Advocacy al Asociaţiei eLiberare, iniţiatoare a primului Centru de informare şi asistenţă în detectarea şi notificarea de cazuri de victime ale traficului de persoane.

Pentru informaţii suplimentare cu privire la derularea campaniei, persoana de contact este Loredana Urzică, loredana@eliberare.com.