29 septembrie 2022

Lansarea cărţii Muzeul – de la cabinet de curiozităţi, la instituţionalizare. Evoluţia reglementărilor legislative şi administrative din domeniul muzeal

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă miercuri, 21 septembrie 2022, ora 17.00, la Sala Media, la lansarea cărţii Muzeul – de la cabinet de curiozităţi, la instituţionalizare. Evoluţia reglementărilor legislative şi administrative din domeniul muzeal, de Alis Vasile. Volumul a fost publicat la Editura Pro Universitaria, Bucureşti, 2022. Intrarea la eveniment este liberă.

„Muzeul – de la cabinet de curiozităţi, la instituţionalizare. Evoluţia reglementărilor legislative şi administrative din domeniul muzeal” are ca obiect cadrul normativ de reglementare a domeniului muzeal şi a muzeului ca instituţie, analizat din perspectivă istorică şi, totodată, comparativ, prin raportare la cadrul normativ legislativ, dar şi la norme şi metodologii cu caracter ştiinţific şi administrativ.

Structurată în patru părţi principale, lucrarea urmează un traseu cronologic, parcurgând, mai întâi, istoria muzeului, de la primele forme ale colecţionismului până la momentul actual, unul al transformărilor, continuând cu modul în care, la nivel internaţional, a fost tratată problematica patrimoniului cultural mobil şi a aşezămintelor muzeale, inclusiv prin prezentarea a patru sisteme naţionale normative şi administrative (cele din Franţa, Italia, Germania şi Marea Britanie) în raport cu sistemul existent în România, la rândul său expus detaliat în evoluţia sa istorică.

Propunându-şi să fie un instrument util de lucru pentru specialiştii din domeniul muzeal şi juridic, ca şi pentru toţi cei interesaţi de protejare patrimoniului cultural mobil, studiul a urmărit identificarea unor concepte şi principii de drept comune sistemelor naţionale actuale de reglementare a muzeelor, a unor modele de bună practică, şi formularea unor alternative la prevederile legale existente în România, în contextul în care cadrul legislativ naţional s-a dovedit, nu de puţine ori, insuficient, imperfect sau ineficient şi lipsit de un necesar fundament teoretic şi de o analiză exhaustivă a aspectelor practice ale aplicării normelor curente.

Alis Vasile este specialist în domeniul patrimoniului cultural, cu o experienţă profesională de peste 20 de ani, în domeniul culturii. Licenţiată în muzeografie, conservare-restaurare şi ştiinţe juridice, cu un masterat în managementul patrimoniului cultural şi doctor în arte vizuale, Alis Vasile a activat în cadrul Ministerului Culturii şi al unor importante instituţii publice de cultură – Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Municipiului Bucureşti, British Council România -, contribuind, de-a lungul timpului, la elaborarea mai multor acte normative din domeniul muzeal şi al protejării patrimoniului.

Începând cu anul 2015, în calitate de lector-formator, a susţinut numeroase cursuri de specializare în aria muzeologiei, în programul coordonat de Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturală.

* * *

ŢESEREA LUMII
Expoziţie de scoarţe româneşti
9 septembrie – 23 octombrie 2022

Expoziţia Ţeserea lumii. Scoarţe româneşti din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău şi al Muzeului Naţional al Ţăranului Român este rodul unui acord de colaborare încheiat, între cele două muzee, în anul 2021. Expoziţia reuneşte câteva dintre cele mai frumoase scoarţe aflate în depozitele celor două instituţii naţionale, de o valoare inestimabilă.

În anul 2016, Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a înscris Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Umanităţii. Obiectele care vor expuse în Sala Tancred Bănăţeanu reprezintă, implicit, nu doar un omagiu adus atât creatorilor anonimi ai acestor comori, cât şi lui Alexandru Tzigara-Samurcaş, cel care a adunat primele scoarţe din colecţia muzeului bucureştean şi de la a cărui naştere se împlinesc, în 2022, 150 de ani.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănăţeanu, până la 23 octombrie 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

Lunea este închis.

Preţul biletului de intrare: adulţi – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 3 lei.

* * *

PORTRET / ATELIER VASILE MARIN
14 – 28 septembrie 2022

Expoziţia Portret / Atelier Vasile Marin, crucer din comuna Brebu, judeţul Prahova, este deschisă la Sala Acvariu, între 14 – 28 septembrie 2022, orele 10.00 – 18.00, de marţi până duminică. Intrarea este liberă.

Iniţiată în 2003, seria expoziţiilor Portret / atelier şi-a propus ca demers curatorial valorificarea prin imagine a unor cercetări de teren dedicate meşterilor şi atelierelor în care aceştia lucrează, având ca principal scop recuperarea de urgenţă a unor meşteşuguri mai puţin vizibile sau chiar pe cale de dispariţie şi aducerea în atenţia publicului a unor tehnici şi instrumentare de lucru care particularizează creaţiile fiecărui meşter sau atelier cercetat, lărgind în acelaşi timp câmpul de explorare prin radiografierea contextelor actuale în care se dezvoltă – teritorii explorate atât în zonele rurale, cât şi în cele urbane, cu raportări atât la perioadele iniţiatoare ale meşteşugurilor, cât şi la memoria trecutului recent.

Curator: Lila Passima

* * *

BUCHAREST GRAPHIC DAYS
Ryszard Kaja: Plakat-Polska – expoziţie de afiş polonez
15 septembrie – 9 octombrie 2022

Atelierul de grafică, în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vă aşteaptă la sala Irina Nicolau, să vizitaţi expoziţia de afiş polonez, Ryszard Kaja: Plakat-Polska, în cadrul Bucharest Graphic Days – Ediţia I.

Plakat-Polska / Afişe-Polonia
La invitaţia Galeriei Afişului Polonez din Wroclaw, artistul Ryszard Kaja a creat în perioada 2012 – 2019 o serie excepţională de afişe dedicată diversităţii geografice şi culturale a Poloniei. A rezultat un mod neconvenţional de promovare a diferitelor zone şi particularităţi ale Poloniei, evitând orice fel de clişee sau mesaje patetice, dar care comunică cu multă căldură, discret ori cu umor adesea, mândria şi ataşamentul faţă de propria ţară.

Prin amabilitatea Institutului Polonez la Bucureşti, ne putem bucura de o selecţie consistentă de afişe din această serie, prezentată acum pentru prima dată în România.

Expoziţia va fi completată de un workshop de afiş de 3 zile, în perioada 4 – 6 octombrie, susţinut de doi designeri şi profesori de la Universitatea de Arte Magdalena Abakanowicz din Poznan, Polonia.

Artistul Ryszard Kaja (1962 – 2019)
www.ryszardkaja.pl

Pictor, scenograf, grafician şi creator de afişe, Kaja a debutat la răscrucea anilor ’80/’90, ca scenograf în cadrul celor mai importante teatre de operă şi balet din Lodz şi Poznan. în anii ’90 şi începutul anilor 2000 a fost unul dintre cei mai renumiţi scenografi polonezi. A realizat aproximativ 200 de scenografii pentru cele mai importante scene poloneze, precum Opera Naţională din Varşovia, dar şi pe multe scene din străinătate.

La apogeul carierei sale teatrale, a început să manifeste interes pentru afiş, de care mai înainte se ocupase doar sporadic. Afişele sale (peste 500 de lucrări) i-au adus foarte repede recunoaştere internaţională. în ultimul deceniu, seria de afişe POLSKA a fost apreciată la scară largă, dobândind o popularitate incredibilă şi statutul de operă-cult, iar el a intrat în areopagul maeştrilor afişului polonez. (Leszek Jamrozik)

Expoziţia Plakat-Polska deschide evenimentele din cadrul Bucharest Graphic Days Bucharest

Graphic Days – Ediţia I, 2022, este un eveniment din România dedicat exclusiv graficii care are ca scop promovarea şi consolidarea breslei, interacţiunea în interiorul ei şi cu profesionişti din afara ţării.

Construit pe colaborarea cu institutele culturale şi cu alte organizaţii culturale din ţară, multiplul eveniment are caracter participativ, fiind deschis celor care au un produs grafic de împărţit şi discutat cu ceilalţi.

Se va desfăşura în perioada 1 – 15 octombrie 2022, cu trei categorii de conţinut: EXPOZIŢII, WORKSHOP, TALK. Toate detaliile despre evenimente şi programul sunt pe graphicdays.ro

Organizator: Atelierul de Grafică / Graphicfront – Bucureşti
Iniţiator şi stre-curator: Ciprian N. Isac

Parteneri: Institutul Polonez din Bucureşti, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Liszt, Goethe-Institut Bukarest, OAR Bucureşti, Muzeul Naţional al
Ţăranului Român, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Librăriile Cărtureşti, Asociaţia Ephemair, Asociaţia 37, Poster Territory California

Parteneri media: Graphic Front.ro, Radio RFI, Radio România Cultural, revista Zeppelin, revista Igloo, Graphic Arts, feeder.ro, The Institute, PosterTerritory

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 9 octombrie 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Preţul biletului de intrare: adulţi – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 3 lei.