Publicat: 23 Martie, 2014 - 19:40
Share
La Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne

De Ziua Poliţiei Române, a fost lansată într-un cadru oficial, în prezenţa mai multor personalităţi cartea "Martirii Politiei Rromâne. Distrugerea politiei sub regimul comunist". Este vorba de poliţiştii care au murit, au fost închişi în temniţele comuniste, care au fost deportaţi, care au fost urmăriţi toată viaţa, pentru ,,vina’’ de a fi apărat ţara, creştinismul, poliţia în perioada este 1944-1964. Cu acest prilej, a fost prezentat şi un filmul documentar omonim.

Scenariul filmului: Florin ŞINCA,

Regia: Andrei TEODORESCU (*Marele Premiu CineMAiubit 2013), 

Imaginea: Tudor PLATON 

Montajul si sunetul: Andrei PĂCURARU  

 

Fotocronica evenimentului de Vasile Arsene

Foto 1. Florin Şinca, Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române, Varlaam, vicar patriarhal, Mircea Tudor, inventator, Dan Puric, actor şi regizor şi principele Şerban Dimitrie Sturdza.

Foto 2. Imagine din sală

Foto 3. Imagine din sală

Foto 4. Imagine din sală

Foto 5. Imagine din sală
Foto 6. "(…) Prin acest volum doresc să înfăţişez patimile (1944-1948) şi răstignirea (1949) Poliţiei Române. Am simţit că sunt obligat să scriu această carte. Mai întâi pentru că sunt ofiţer de poliţie. Pentru că nu s-a scris despre martirajul poliţiştilor şi începuturile tenebroase ale unei instituţii de import : Miliţia din RPR. Iar în cărţile de istorie nu am găsit informaţii despre distrugerea Poliţiei, sistemul imunitar al Cetăţii, scutul legilor şi apărătorul cetăţeanului de rând, cu deosebire al celui fără de ajutor. Oricât aş fi de binevoitor, nu reuşesc să înţeleg cum de a trecut un sfert de veac şi nu s-a făcut nimic pentru acei slujbaşi din trecut. Regimul comunist ne-a confiscat oraşele, libertatea, limba, cultura, cărţile, şcolile, elitele. Armata şi Poliţia nu aveau cum să scape. Dimpotrivă, au fost în linia întâi. A venit 1989 şi efectele negative se menţin. Încearcă să ne confişte şi memoria. Îmi dau seama cu mare amărăciune că, pe zi ce trece, noii stăpâni ai acestei democraţii pe care o traversează România, pe lângă otrăvirea sufletelor, ne inoculează şi uitarea. Iar uitarea este sinonimă cu trădarea. (…)" Comisar-şef de poliţie dr. Florin Şinca