25 ianuarie 2022

Lansarea cărţii „Veronica Micle / de la mit spre adevăr”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită joi, 20 mai 2021, ora 18, în sala „Regele Ferdinand şi Regina Maria” (Piaţa Traian, nr. 3), la lansarea cărţii „Veronica Micle / de la mit spre adevăr”, autor prof. dr. Gheorghe Pleş.

Invitaţi:
– Dr. Viorel Coman, critic literar;
– Dr. Zamfir Bălan, cercetător;
– Dr. Maria Stoica, şef Secţia „Artă”.

Programul cuprinde un microrecital susţinut de Cvartetul „Pro Musica” din Brăila.

Moderator: profesor Gabriela Filip, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Brăila.

Întâlnirea este organizată în colaborare cu Liceul de Arte „Hariclea Darclee” Brăila şi este IN MEMORIAM PROF. DR. GHEORGHE PLEŞ, autorul cărţii, dispărut de curând dintre noi.

„Matematician, pedagog şi istoric, profesorul doctor Gheorghe Pleş lasă în urmă contribuţii importante privitoare la istoria zonei Năsăudului şi cea a şcolilor năsăudene. A fost autor şi coautor a 7 cărţi şi a peste 50 de studii şi articole în periodice de specialitate sau în reviste de popularizare. Valoroasa trilogie dedicate istoriei învăţământului năsăudean, publicată la editura clujeană Napoca Star sub titlul „Şcolile Năsăudului (1635-2015)”, vol. I-III, între anii 2016-2018, totalizând 1500 de pagini, a fost răsplătită în anul 2019 cu Premiul „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române. Ca năsăudean nu putea să-i scape o biografie literară ce oscilează între mit şi adevăr, cea a Veronicăi Micle (1850-1889), a cărei celebritate se datorează într-o măsură covârşitoare romanticei şi tragicei poveşti de iubire pentru Mihai Eminescu” (Ionel Filip, profesor, Liceul de Arte „Hariclea Darclee” Brăila).