5 octombrie 2022

Lansarea de către OCDE a unui nou raport regional privind transformarea digitală a IMM-urilor în ţările din vecinătatea estică

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Participarea secretarului de stat Cornel Feruţă la lansarea de către OCDE a unui nou raport regional privind transformarea digitală a IMM-urilor în ţările din vecinătatea estică

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă a participat marţi, 30 noiembrie, la evenimentul de lansare de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a raportului regional privind transformarea digitală a IMM-urilor în ţările Parteneriatului Estic (PaE) al Uniunii Europene, în format virtual.

Raportul este parte a unui proiect mai extins, EU4Business: From Policies to Action – phase 2, care se bucură de sprijinul Comisiei Europene, al OCDE, al României şi Poloniei.

În deschiderea evenimentului, secretarul de stat Cornel Feruţă s-a referit la rolul cheie al politicilor digitale în contextul actual de relansare economică post-pandemică, precum şi la relevanţa tranziţiei digitale pentru statele din cadrul Parteneriatului Estic. În context, a salutat eforturile ţărilor din PaE pentru definirea de strategii şi crearea structurilor naţionale în acest domeniu.

Totodată, a remarcat că viziunea României asupra domeniului digital, inclusiv în ceea ce priveşte infrastructura 5G sau inteligenţa artificială, are la bază principii şi standarde democratice, pe care ţara noastră le-a internalizat în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi stat candidat la aderarea la OCDE.

Secretarul de stat Cornel Feruţă a menţionat valoarea adăugată pe care România o aduce eforturilor europene şi internaţionale privind digitalizarea, securitatea şi rezilienţa cibernetică, prin găzduirea la Bucureşti a Centrului de competenţe european industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică şi a Centrului euro-atlantic pentru rezilienţă.

Informaţii suplimentare

Înfiinţată în 1961, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reuneşte 38 dintre cele mai relevante economii ale lumii, cu obiectivul de a elabora şi promova cele mai bune practici şi politici în vederea dezvoltării sustenabile a statelor membre şi partenere, precum şi a economiei globale în ansamblu. Prin intermediul standardelor înalte pe care le promovează, OCDE este o organizaţie de prestigiu pe scena internaţională şi un reper de excelenţă în expertiza economică globală, studiile şi recomandările OCDE constituind repere de necontestat în materie.

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul transpartinic al guvernelor postdecembriste ale României. Eforturile României de a îndeplini criteriile tehnice necesare aderării şi de a participa la activitatea structurilor OCDE sunt larg recunoscute, ţara noastră fiind considerată unul dintre cei mai bine pregătiţi candidaţi.

Raportul regional privind transformarea digitală a IMM-urilor în ţările din vecinătatea estică poate fi accesat la adresa:
https://www.oecd.org/eurasia/Covid19_%20Advancing%20digital%20business%20transformation%20in%20the%20EaP%20countries.pdf.