3 decembrie 2021

Lansarea FILM MENU #29 + proiecţie de filme

Distribuie pe rețelele tale sociale:

După o lungă perioadă de aşteptare, FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenţii Facultăţii de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” Bucureşti, sub umbrela UNATC PRESS, îşi lansează cel de-al 29-lea număr. Evenimentul va avea loc la Bucureşti, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 octombrie, la Cinemateca Eforie (strada Eforie 2) şi include două proiecţii conexe.

Plecând de la tema dosarului acestui număr, Canon şi Cinefilie, vor fi proiectate două filme semnate de regizorul japonez Akira Kurosawa: Drunken Angel / Yoidore Tenshi (1948), de la ora 15:30, respectiv Stray Dog / Nora Inu (1949), de la ora 17:30.

Lansarea propriu-zisă se va desfăşura în întâmpinarea filmului de la ora 17:30 – o discuţie despre cele două filme, precum şi despre o serie de noţiuni ce privesc canonul clasic şi pe cel nipon, dialog moderat de Teodora Leu şi de Ştefan Ristea, redactori FILM MENU.

Cel de-al 29-lea număr al revistei este primul dintr-o serie de două ce includ un dosar dedicat canonului şi cinefiliei, dosar care chestionează modul în care canonul a fost articulat în interiorul discuţiei despre cinema. Textele dosarului caută să investigheze spaţiile unde canonul a fost prea limitativ sau unde acesta a lăsat deoparte anumite contribuţii (în special pe cele ale artistelor de gen feminin), locurile unde accentul a căzut prea mult pe valorile clasice, dar şi acolo unde se poate vorbi despre un canon privat, personal. Discuţia despre canon este completată de un text al lui Olivier Assayas scris iniţial pentru revista belgiană Sabzian şi publicat în traducere în FILM MENU #29 – un text care îşi propune să ia pulsul stării actuale a cinemaului.

Motivaţia unui număr dedicat acestor teme vine ca o constatare a unei stări de fapt, după cum mărturiseşte redactorul coordonator al revistei, Teodora Leu: „[] să spunem lucrurilor pe nume: cinema-ul se află în criză. Pare-se că a fost aşa dintotdeauna, dar, acum mai mult ca niciodată, zimţii acestei crizei se arată ascuţiţi şi devine urgent a o adresa. E o criză a valorilor, în care bătăliile canonului sunt la ordinea zilei, în care cinefilia veche se confruntă cu cea nouă, în care devine necesar să privim critic către trecut şi să punem sub lupă ce s-a decantat în interiorul istoriei cinema-ului.”

Numărul 29 al revistei îi este dedicat lui Sorin Botoşeneanu, căruia FILM MENU îi mulţumeşte profund şi etern.

Cu ocazia reluării proiecţiilor în cadrul Cinematecii, FILM MENU anunţă că îşi va relua şi Cineclubul începând din luna noiembrie, în cadrul Cinematecii, dar şi al UNATC.

Tariful biletelor pentru proiecţiile Cinematecii Eforie este de 10 lei şi 5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Conform cu restricţiile în vigoare, număr maxim de spectatori care se pot afla în sală este de 75 de persoane. Bilete online pentru proiecţie se pot găsi aici, prin intermediul Eventbook:

– https://bit.ly/3C7E6Sf – pentru Drunken Angel

– https://bit.ly/3po9cla – pentru Stray Dog.

Evenimentul se va desfăşura cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale în vigoare în ceea ce priveşte prevenirea răspândirii infecţiei cu COVID 19. Accesul se va face în baza certificatului verde, care va fi verificat la intrare. Certificatul digital se poate descărca de aici: https://certificat-covid.gov.ro/login. Purtarea măştii este obligatorie pe întreaga desfăşurare a evenimentului.

Revista va fi distribuită gratuit în cadrul evenimentului, echipa FILM MENU urmând să revină cu detalii despre locaţiile unde aceasta va fi disponibilă în varianta sa tipărită. În scurt timp, FILM MENU #29 va fi disponibil în variantă PDF, pe blog-ul revistei, http://filmmenu.wordpress.com/.

Pentru mai multe informaţii se poate accesa pagina de Facebook a revistei sau contul de acesteia de Instagram (@filmmenu).

*** FILM MENU este o revistă de cultură cinematografică editată de studenţii Facultăţii de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, sub umbrella UNATC PRESS. Publicaţia îşi doreşte să sprijine critica autohtonă, formarea viitorilor specialişti în domeniu şi educaţia cinematografică din România. Conex revistei, FILM MENU organizează propriul Cineclub.