27 noiembrie 2021

Lansarea jocului online gratuit „Timpureşti. Călător prin Bucureşti”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia Da’DeCe şi Muzeul Municipiului Bucureşti vă propun primul joc online inspirat de istoria şi patrimoniul Bucureştiului, disponibil gratuit online începând de luni 25 octombrie 2021!

„Timpureşti. Călător prin Bucureşti”, primul joc digital educativ bazat pe elemente de patrimoniu al Bucureştilor de ieri şi de azi, poate fi acum jucat gratuit online de către cei mici, şi nu numai.

Începe călătoria aici: https://timpuresti.asociatiadadece.ro/.

Cu un scenariu original şi ludic şi o interfaţă grafică atractivă, bazată pe ilustraţii inspirate de documente şi imagini de arhivă, Timpureşti este o călătorie în timp cu multe răsturnări de situaţie, prin patru epoci istorice diferite, întâlniri cu personaje şi locuri emblematice ale oraşului.

Timpureşti este rezultatul proiectului pilot de educaţie culturală despre patrimoniu „ApasăPLAY!”, care şi-a propus să producă un joc digital educativ, inedit în spaţiul românesc. Acesta a fost realizat de o echipă interdisciplinară care s-a ghidat după principiile educaţiei active, realizând creaţii originale (scriere creativă, design grafic & ilustraţie, creaţie sonoră).

Prin elemente artistice şi digitale, jocul îşi propune să valorifice elemente de patrimoniu semnificative pentru istoria oraşului, precum obiecte din colecţiile muzeelor-satelit şi caselor memoriale din reţeaua Muzeului Municipiului Bucureşti sau alte clădiri aflate în centrul oraşului, nume de străzi sau de personalităţi, legende urbane.

Jocul este construit sub forma unei călătorii în timp, cu mai multe etape şi mistere de rezolvat, prin care copiii pot să (re)descopere şi să se familiarizeze cu istoria şi patrimoniul oraşului. Fiecare etapă corespunde unui spaţiu diferit: o casă memorială, un muzeu, o clădire publică de patrimoniu, o stradă care are o semnificaţie specială pentru istoria oraşului.

„Timpureşti. Călător prin Bucureşti” are un game design accesibil şi este disponibil online, putând fi accesat gratuit de pe telefon, tabletă sau computer. Jocul a fost conceput în special pentru copiii de peste 8 ani, dar poate fi accesat şi de publicul larg, folosit în contexte educative (şcoală, ateliere etc.) sau de petecere a timpului liber. Poate fi un reper care să-i inspire pe copii sau pe adulţi să creeze jocuri similare, care să îmbine educaţia, digitalul/noile media şi plăcerea jocului.

Jocul digital educaţional „Timpureşti. Călător prin Bucureşti” face parte din proiectul de educaţie prin cultură „ApasăPLAY!”, conceput de Asociaţia Da’DeCe şi realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucreşti. Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finaţării.

Echipa proiectului este compusă din Iulia Iordan (concept şi scenariu), Veronica Leca (scenariu), Maria Surducan (ilustraţii, design grafic şi game design), Laura Grigoriu (univers sonor), Miron Brezuleanu (game design şi programare), Eliana Radu (promovare şi PR) şi Clara Trăistariu (manager de proiect).