Publicat: 19 Iulie, 2018 - 16:00
Carta Alba a IMM-urilor din Romania editia a-XVI-a

La Teatrul Elisabeta a avut loc lansarea versiunii în limba română a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România, 2018”, ediţia a XVI-a, realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Lucrarea reprezintă cea mai aprofundată analiză a sectorului IMM din România, ce evidenţiază cantitativ şi calitativ situaţia, tendinţele, percepţia mediului de afaceri constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele direcţii de susţinere şi dezvoltare ale mediului de afaceri românesc.

Printre personalităţile care au avut intervenții în cadrul evenimentul s-au aflat: Florin JIANU, președinte CNIPMMR, Ştefan-Radu OPREA, ministru, Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat, Ovidiu NICOLESCU, președinte de onoare CNIPMMR, Hans KLEMM, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Eugen Orlando TEODOROVICI, ministru, Ministerul Finanţelor Publice şi Vladimir ROVINTESCU, director general AM POCU- Ministerul Fondurilor Europene.

Florin Jianu a precizat: “Odata cu lansarea celei de-a 16-a editii a lucrarii “Carta Alba a IMM-urilor din Romania”, atingem o serie de rezultate remarcabile: peste 15.000 de antreprenori chestionați de-a lungul timpului, 1.000 de studenți pe teren pentru culegerea datelor, peste 270 inițiative legislative propuse sau peste 3.500 de propuneri de politici publice.„Dificultăţile din activităţile IMM din 2018, comparativ cu 2017, în top trei apărând două elemente. Dacă anul trecut pe primul loc aveam concurenţa neloială, pe locul doi birocraţia, iar pe trei scăderea cererii interne, în acest an avem două noi elemente: birocraţia trece pe primul loc, deci acesta este şi principalul răspuns asupra politicilor publice din acest an şi perioada care urmează. Lipsa forţei de muncă urcă pe locul doi, iar pe locul trei se află fiscalitatea excesivă”, a mai declarat Florin Jianu.

 

Birocrația, lipsa forței de muncă și fiscalitatea excesivă sunt în continuare dificultățile cele mai importante cu care se confruntă IMM-urile în 2018 a sintetizat Ovidiu Nicolescu cordonatorul lucrarii.

Principaieie categorii de analize încorporate în ediţia 2018 a Albe a IMM-urilor sunt următoarele:

a) evoluarea şi examinarea aprofundată a situaţiei IMM-urilor din România pentru anul 2018 la nivel naţional, regional, sectorial şi judeţean

b) studierea IMM-urilor şi a celorlalte întreprinderi din România, cu accent asupra recentelor performanţe:

*    de ansamblu
*    comerciale
*    financiare
*    inovaţionale
*    informatice
*    sociale

În premieră s-a elaborat şi un capitol referitor la impactul Brexit-ului asupra economiei şi evoluţiei sectorului de IMM-uri din România

c) reiterarea esenţializată a problematicii IMM-urilor, fiecare capitol finalizându-se cu o selecţie de aspecte semnificative

d) proiectarea în finalul lucrării a unui set de priorităţi şi modalităţi strategice şi tactice în vederea eliminării/diminuării principalelor dificultăţi cu care se confruntă sectorul IMM-urilor din România, diminuării impactului ameninţărilor contextuale şi valorificării la un nivel ridicat al oportunităţilor economice naţionale şi internaţionale. Elemente cuprinse în capilolul final reflectă strategia CNIPMMR pentru perioada 2018-2020, adoptată la Convenţia Naţională de la Sinaia din aprilie 2016.

Ministrul Eugen Teodorovici i-a solicitat ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, să scoată „măcar” vizele pentru oamenii de afaceri români, pentru a crea „acelaşi mediu concurenţial ca ceilaţi parteneri din Uniunea Europeană”.

“Am rugămintea către domnul ambasador, i-aş cere, dacă poate, nu ştiu în ce măsură se poate aplica sau promova, dar un lucru cred ar fi foarte bun pentru mediul de afaceri din România şi pentru întreaga noastră populaţie, implicit, dacă s-ar propune măcar pentru oamenii de afaceri ridicarea vizelor pentru Statele Unite. În turism este altceva, înţeleg, dar cred că este cazul pentru mediul de afaceri, pentru a avea un mediu concurenţial corect faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, care nu au acest impediment”, a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.