Publicat: 4 August, 2015 - 13:26
Share

Marţi, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași, a avut loc conferința de presă organizată cu ocazia lansării oficiale a Campaniei Oamenii Timpului. La eveniment au participat organizatorii Campaniei, finanțatori si membri ai Juriului National al Campaniei Oamenii Timpului. 'Campania noastră, pe care o extindem la nivelul regiunii Nord Est, incluzând și orașele Cernăuți și Chișinău, are în vedere identificarea, recunoașterea, promovarea și premierea valorilor. Considerăm că personalitățile de excepție ale fiecărei comunități locale merită, măcar o dată pe an, o reverență făcută cu recunoștință pentru acele proiecte pe care le pun la rândul lor la dispoziția comunității și care fac, în acest fel, ca orice comunitate să meargă mai departe. Campania va debuta cu o primă etapă în care orice membru al comunităților locale pomenite va putea face propuneri pentru nominalizări. Platforma www.oameniitimpului.ro e funcțională deja începând cu 1 august. Acolo oamenii vor găsi un formular pe care îl vor completa, vor trebui să facă propunerea de nominalizat si să specifice pentru ce proiect realizat de respectivul nominalizat în perioada octombrie 2014 — septembrie 2015 se face această propunere. Ulterior, după data de 15 septembrie, va avea loc o primă etapă a jurizării. Juriul național vă decide care sunt nominalizații din fiecare județ, respectiv Cernăuți și Chișinău. După aceasta vom organiza galele locale', a declarat Prof. Univ. Dr. Daniel Sandru, Directorul Revistei TIMPUL.

Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași sunt principalii susținători financiari ai Campaniei. Reprezentanți ai celor două instituțuii au fost prezenți la conferința Oamenii Timpului. 'Este un proiect foarte potrivit pentru timpurile pe care le trăim. Trebuie să avem acel exercițiu de recunoaștere a valorilor pe care societatea românească le creează în momentul de față. Ne-am obișnuit să punem în vârful piramidelor nonvalori. Cred că în ultimii 25 de ani am dat cu piciorul unui clasament firesc pe care ar fi trebuit să îl facem de-a lungul timpului, în care valorile autentice românești să fie acolo unde trebuie, iar Oamenii Timpului să fie aleși dintre cei mai buni dintre noi, din generația noastră, din generațiile care pot structura un clasament. Oamenii Timpului au nevoie de recunoaștere, iar recunoașterea trebuie să o facă acum, la schimbul dintre generații, cei mai tineri dintre noi', a declarat dl. Mihai Chirica, viceprimar cu atributii de primar al Municipiului Iasi.

Venit special pentru eveniment de la Sibiu, scriitorul Radu Vancu, care este si membru al Juriului National al Campaniei Oamenii Timpului, a evidentiat importanta proiectului. 'Avem valori în toate domeniile culturale, însă nu există o piață care să le integreze. Proiectul Oamenii Timpului este unul dintre principalii vectori de coagulare, de construire a unei asemenea piețe, lucru foarte dificil pentru că, așa cum arată teoreticienii occidentali, cultura este o antimarfă, deci nu ascultă de logica pieței capitalului. De aceea este nevoie de astfel de proiecte, gândite sistematic, pe termen lung și transnațional, adică integrând și Cernăuți și Chișinău, pentru a construi o piață românească dincolo de granițele politice ale României care să integreze tot ce e valoros în limba română. Faptul că există 80 de nominalizați arată ce anvergură reală au aceste valori, dar arată și cât de dispersate sunt ele și că e într-adevăr nevoie de un proiect care să le coaguleze, să le concentreze, să le pună în contact', a afirmat Radu Vancu.

Atasat aveti descrierea proiectului. Mai multe detalii pe www.oameniitimpului.ro si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/OameniiTimpului.

Campania de interes public regional OAMENII TIMPULUI

Editia a II-a, 2015

Zona de extindere: Regiunea Nord-Est a României si orasele Chisinau si Cernauti

Proiect initiat de revista de cultura contemporana TIMPUL si organizat de Asociatia Revistei TIMPUL

Locul de desfasurare si perioada de desfasurare a Campaniei: Regiunea Nord-Est a României, Chisinau, Cernauti — 1 august 2015 — 12 decembrie 2015.

Locul de desfasurare a Galei Oamenii Timpului

— Teatrul National 'Vasile Alecsandri', Iasi, 12 decembrie 2015.

Campania Oamenii Timpului este un eveniment anual inițiat de revista de cultură contemporană Timpul si organizat de Asociatia Revistei Timpul (ART), în parteneriat cu institutii administrative si culturale, precum si cu institutii academice si economice.

Editia a II-a a Campaniei Oamenii Timpului (2015) presupune o extindere a proiectului la nivelul Regiunii Nord-Est a României și în orașele Chișinău (Republica Moldova) și Cernăuți (Ucraina). În fiecare din acestea, urmează să fie declanșată o campanie de mediatizare a conceptului, care va beneficia de susținerea instituțiilor media (cotidiane, radiouri și televiziuni) regionale și locale. De asemenea, publicul din cele șase județe ale Regiunii Nord-Est, la care se adaugă orașele Cernăuți și Chișinău, va avea posibilitatea de a propune, pe platforma www.oameniitimpului.ro, nominalizări ale personalităților locale pentru fiecare dintre cele 10 categorii supuse jurizării.

Într-o primă etapă, propunerile venite din partea publicului vor fi analizate de către reprezentanții partenerilor media din plan local, care vor documenta nominalizările selectate. Acestea din urmă vor fi documentate suplimentar și la nivelul redacției revistei de cultură contemporană TIMPUL și înaintate Juriului Național.

În perioada premergătoare Galei Oamenii Timpului, care va avea loc la Iași (12 decembrie 2015), în fiecare din cele 7 orașe incluse în Campanie va avea loc o mini-gală în cadrul căreia vor fi anunțați nominalizații locali. Ulterior, din rândul Acestora, vor fi aleși câștigătorii, care vor fi premiați în cadrul fastuos al Galei Oamenii Timpului care va avea loc la Teatrul National 'Vasile Alecsandri' din Iasi.

Campania se va derula pe baza respectării stricte a unui regulament de desfășurare (Anexa 1). Campania va demara cu mai multe conferințe de presă susținute la București și la nivelul fiecărui județ menționat. Acestea vor avea loc pe parcursul lunii august 2015.

Categoriile pentru care vor fi selectati nominalizatii sunt: Literatură, Arte, Educație și Cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat.

Criteriile de selecție vor viza notorietatea nominalizatului în domeniul respectiv, însă accentul se va pune pe activitatea care l-a făcut remarcat în perioada octombrie 2014-septembrie 2015, în baza căreia se va realiza și promovarea să de-a lungul întregii campanii.

Producătorul Campaniei Oamenii Timpului este Adenium.

Juriul National al Campaniei Oamenii Timpului are urmatoarea componenta:

Conf. Univ. Dr. Radu Vancu, scriitor (Literatura)

Catalin Sava, realizator TVR (Arte)

Prof. Univ. Dr. Adrian Cioroianu, Decanul Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti (Educatie & Cercetare)

Liviu Mihaiu, jurnalist (Societate civila)

Prof. Univ. Dr. Constantin Chiriac, Directorul Teatrului National 'Radu Stânca' din Sibiu si al Festivalului International de Teatru de la Sibiu (Diplomatie publica)

Dr. Mioara Anton, Directorul Programului Istorie Contemporana din cadrul Institutului de Istorie 'N. Iorga' al Academiei Române (Memorie & Istorie)

Prof. Univ. Dr. Daniel Cristea-Enache, teoretician si critic literar (Jurnalism)

Prof. Univ. Dr. MSC Alexandru-Vlad Ciurea, Vicepresedinte al Federatiei Mondiale de Neurochirurgie (Sanatate)

Bogdan Pitigoi (Antreprenoriat)

Prof. Univ. Dr. Daniel Sandru, directorul revistei de cultura contemporana TIMPUL, în calitate de Presedinte al Juriului.

Invitat special al Galei Oamenii Timpului: Ion Caramitru, actor, Directorul Teatrului National 'I.L. Caragiale' din Bucuresti.

Actorul Adrian Paduraru este ambasadorul Campaniei Oamenii Timpului.