Publicat: 20 Octombrie, 2015 - 08:29
Share

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) organizează marţi, 20 octombrie 2015, începând cu ora 10.00 a.m, evenimentul de lansare a primei cercetări naționale despre sistemul de educație specială din România, efectuată în cadrul Proiectului ”Dignity, Access, Respect, Education for Children with Disabilities- D.A.R.E for Children with Disabilities”, finanțat de Fundația pentru o Societate Deschisă – Inițiativa pentru Drepturile Omului.

Cercetarea “IZOLAȚI PRINTRE NOI – Dimensiuni ale participării copiilor cu cerințe educaționale speciale în sistemul de educație românesc ” reprezintă pe de-o parte, prima cartografiere a sistemului segregat de educație din România, iar pe de altă parte, prezintă experiențele copiilor și a părinților de copii cu dizabilități în școlile speciale, din perspectiva calității educației și a serviciilor furnizate, în raport cu nevoile copiilor.

Cu alte cuvinte, vom încerca să răspundem în premieră la întrebări centrale precum:

-         Cât cheltuieşte statul român pentru şcolarizarea copiilor cu dizabilităţi în şcoli speciale?

-         Câţi copii învaţă în realitate, izolaţi de restul copiilor în şcoli speciale?

-         Câţi copii cu dizabilităţi învaţă în şcolile de masă?

-         Care este harta şi tipologia şcolilor speciale din România?

-         Care este calitatea serviciilor oferite copiilor în şcoli speciale?

-         Care sunt perspectivele acestor copii şi ce experienţe au trăit în şcolile speciale?

-         Care este situaţia copiilor romi în şcolile speciale?

-         Care sunt obligaţiile şi reglementările internaţionale în materie?

Mai mult decât atât, studiul include o serie de recomandări de politici publice care pot fi transformate în măsuri concrete de reformă privind educația incluzivă

La eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniu, experți în domeniul dizabilității, reprezentanți ai ONG-urilor, părinți și copii cu dizabilități și reprezentanți ai mass-media. În cadrul evenimentului, vor participa în calitate de vorbitori reprezentanți ai mediului academic, Ambasadei SUA la Bucureşti, Inclusion Europe (Belgia), Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, Open Society Foundations etc.

Evenimentul se va desfășura la Biblioteca Națională a României, Sala American Corner, Etajul 1 – Bulevardul Unirii, nr. 22.