Publicat: 26 Aprilie, 2014 - 20:35
Share

Institutul Cultural Român din Berlin continuă seria de concerte de muzică clasică începută în 2013 la sediul său din Vila Walther. Invitată este Alina Azario, talentată pianistă a noii generații, care va prezenta la Berlin pe data de 30 aprilie, ora 19.30, piese de Rameau și Debussy. Cu această ocazie, pianista își va lansa la Berlin albumul său de debut apărut anul acesta la casa de discuri A&A Records. Turneul de lansare a albumului a început deja în luna martie cu câteva concerte în Hamburg, Paris și București și va continua în decursul acestui an. Nu întâmplător CD-ul a fost lansat anul acesta, când se omagiază  250 de ani de la moartea compozitorului francez Jean-Philippe Rameau (12 septembrie 1764).
Materialul de pe acest album conține Suita compusă între 1726 și 1727 de Jean-Phillippe Rameau (1683 - 1764), caietul II al Preludiilor pentru pian 1909-1913 și Hommage à Rameau (din Images caietul I) compus în 1905 de Claude Debussy (1862 - 1918). Înregistrările au fost efectuate în 2013 în Rolf-Liebermann-Studio NDR (Norddeutscher Rundfunk) din Hamburg, avându-l ca inginer de sunet și editare pe Helmut Burk. 
Presa de specialitate din România și Germania a lăudat virtuozitatea pianistei, interpretarea lejeră, ușoară, dar fermă (Augsburger Allgemeine). Liliana Staicu, director la Radio România Muzical consideră că acest CD de debut al artistei este un album de referință pe rafturile iubitorilor de muzică.  
Alina Azario a studiat pianul sub îndrumarea marelui pianist Evgeni Koroliov la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg (Germania). Alina Azario a obţinut cele mai înalte distincţii la cele trei Conservatoare la care a studiat cu Jacqueline Bourgès-Maunoury, Jasmina Kulaglich şi Christophe Bukudjian. De-a lungul carierei sale, Alina a fost indrumată de muzicieni renumiţi, precum Elisabeth Leonskaya, Boris Berman, Géry Moutier, Jacques Rouvier, Laurent Cabasso, Théodor Paraschivesco, Boris Garlitsky. Pianista a colaborat cu diferite orchestre: Orchestra Filarmonica « Mihail Jora » din Bacău, Orchestra Filarmonică Naţională din Vidin (Bulgaria), Orchestra Simfonică a Filarmonicii «Oltenia » din Craiova, Orchestra Filarmonicii din Sibiu, şi a cântat sub bagheta maeştrilor Ovidiu Bălan, Dietmar Gräf (Germania), David Marcian, Janko Zsolt, Ovidiu Marinescu (USA), Emily Freeman Brown (USA). Este laureata următoarelor concursuri: premiul 1 la Concursul Internaţional de pian «Citta di Stresa» în Italia, premiul special al juriului la Concursul Internaţional de pian şi orchestră din Cantu în Italia, şi premiul I la concursul din Lagny sur Marne, în Franţa. Alina Azario a primit bursa de studii de la Ministerul Culturii din Franţa, bursa «Leistungsstipendium» din Germania, iar din aprilie 2008 până în prezent, este bursieră a fundaţiei «Oscar und Vera Ritter Stiftung». În 2011 a fost recompensată cu premiul «Hermann und Milena Ebel». 
Program de concert:
 Jean-Philippe Rameau: Nouvelle suite de pièces de clavecin (Allemande/ Courante/Sarabande/Les Trois Mains)
Claude Debussy: Préludes pour piano, Buch II (Brouillards, Feuilles mortes, La Puerta del Vino, Les Fées sont d'exquises danseuses, Bruyères, Général Lavine – Excentric, La terrasse des audiences du clair de lune,  Ondine, Hommage à S. Pickwick Esq. P.P.M.P.C., Canope, Les tierces alternées & Feux d'artifice)