29 iunie 2022

Lansări de excepţie: CineGazeta SFR şi expoziţia „SFR 12 în imagini”

Clapper board and film tape with dark background, 3d rendering. Computer digital drawing.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Două proiecte semnate de organizatorii festivalului SFR

Ziua de 10 decembrie 2021 va rămâne în calendarul de evenimente SFR (Serile Filmului Românesc), drept ziua în care a fost lansat primul număr al CineGazetei SFR şi o expoziţie cu fotografii de la ediţia de anul acesta, intitulată SFR 12 în imagini.

Ateneul Naţional din Iaşi a găzduit vineri seara o conferinţă de lansare a celor două proiecte, la care au participat personalităţi care au contribuit, de-a lungul timpului, la organizarea festivalului: Irina-Margareta Nistor, Andrei Apreotesei şi primarul Mihai Chirica. Alături de aceştia, au fost prezenţi membri ai echipei, voluntari şi admiratori ai festivalului de la Iaşi.

CineGazeta SFR, cea care reuneşte prin text toate evenimentele marcante ale ediţiei de anul acesta, este distribuită gratuit şi poate fi procurată din mai multe spaţii din Iaşi, printre care: Hotel Unirea, Bistro la noi, Acaju, Teo’s Cafe, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Hotel Pleiada, Librarium (Iulius Mall), Select, Hotel Moldova, Jassyro (centru şi Copou), Gist, Retro Cafe, Cafetish, Cărtureşti, Dulcinella (toate punctele) şi Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul”.

Expoziţia de fotografie din Galeria Regală de Artă a Ateneului cuprinde peste 50 de fotografii şi poate fi vizitată gratuit până pe 10 ianuarie 2022. Fotografiile sunt realizate de Andrei Luca, Paul Ungureanu şi Ştefan Prepeliţă şi surprind, în alb şi negru, cele mai emoţionante momente din cadrul ediţiei cu numărul 12.

Principalele declaraţii: Andrei Giurgia, director SFR: „De mult timp mă gândeam să prezentăm şi într-o variantă scrisă ce se întâmplă la o ediţie de festival. Şi vreau să-i felicit pe colegii mei că au muncit şi am realizat împreună primul număr al CineGazetei SFR. E un ziar care cuprinde interviuri, relatări şi mesaje de la o parte dintre invitaţii care au fost anul acesta la festival.

Credem în continuare că presa scrisă nu o să dispară. Am scris şi în editorialul care deschide CineGazeta SFR numărul 1 despre un cuvânt care ne caracterizează, despre schimbare, festivalul acesta s-a schimbat de foarte mulţi ani. Recunosc, dacă la un moment dat, nu era domnul Apreotesei şi nu se schimbau lucrurile şi la nivelul administraţiei, nu ştiu unde am fi ajuns cu acest festival”.

Irina-Margareta Nistor, ambasador SFR: „Mă bucur că arată atât de bine şi că e alb-negru pentru că recunosc, filmele mele preferate sunt cele alb-negru. Aş mai adăuga faptul că e scris în ziar la un moment dat, că festivalul ăsta a crescut şi e termenul cel mai potrivit în momentul de faţă. Se apropie Crăciunul şi toată lumea speră să-i crească cozonacii, aşa a crescut şi festivalul ăsta, ca un cozonac.

Şi au fost într-adevăr întâlniri extraordinare, cu cineaşti din toate generaţiile care au venit cu foarte mult drag de fiecare dată şi cu care când ne întâlnim repovestesc întâlnirile”.

Andrei Apreotesei, manager Ateneul Naţional din Iaşi: „Nu e uşor, cu siguranţă, nici din partea noastră ca instituţie, dar mai ales din partea voastră ca ONG şi ca oameni care iubiţi cu adevărat filmul. Dar nu cunosc lucruri frumoase în lume care să fie uşor de făcut. Aşadar, cred că e un lucru cu care ne putem mândri că printre lucrurile frumoase pe care le are Iaşul şi SFR se numără printre ele. Felicitări pentru asta”.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi: „Cred că e lăudabilă din mai multe perspective, e ca o dare de seamă pe care trebuie să o lăsăm pentru generaţiile care ne urmează într-o formă autentică, scrisă pe hârtie, tipărită. Şi e bine că se întâmplă. (…)

A izvorât şi SFR-ul (…) Andrei Giurgia era făcut pentru asta (cred că de asta s-a şi născut), aşa a apărut o oportunitate comună pentru toţi. Nici măcar nu este scump, totdeauna am făcut această paralelă, câţi bani se duc în alte direcţii şi cât emite acest festival. Nu e un efort atât de mare pe care să nu ni-l putem permite noi, ca şi municipiu al doilea din România. Şi cred că trebuie să meargă mai departe, nu neapărat legat de viaţa politică a primarului sau de cariera lui, ci pentru că a devenit un brand de oraş. Felicitări sincere, nu a presupus niciun efort din partea mea ca primar sau a noastră ca municipalitate, este sută la sută munca echipei Andrei Giurgia şi a doamnei Irina-Margareta Nistor”.

Eveniment organizat cu sprijinul: Restaurant Panoramic, Dulcinella, Ateneul Naţional din Iaşi, Luca’s Frame