Publicat: 30 Mai, 2018 - 17:04

Între mulțimea de lansări de cărți la Târgul Bookfest, pare să se distingă una care se va desfășura sâmbătă, 2 iunie, orele 12, la standul Editurii Integral (Romexpo, Pavilion B2, stand D 22) - vol. XVI din colecția Destine, Cristian Țopescu – Seniorul sportului românesc. Autor -  Dan-Silviu Boerescu. Participă Cristina Țopescu, Ivan Patzaichin, Octavian Bellu și alte personalități ale sportului și media.

Cartea, apărută la o săptămână după dispariția marelui comentator, ar trebui să se găsească în biblioteca oricărui iubitor de sport. Comentând marile evenimente sportive într-o epocă în care nu existau laptopuri, iPad-uri sau smartphoane, Cristian Țopescu își înmagazinase datele, cifrele, statisticile etc. pe zeci de mii de fișe asupra cărora păstra o evidență strictă. Nimic nu se putea rătăci în uluitoarea sa arhivă și niciodată nu pleca să comenteze un meci, un campionat sau o olimpiadă fără ca înainte să-și facă selecția riguroasă de fișe, pe care, apoi, le parcurgea meticulos a mia oară, poate.

Autorul povestește momentul în care l-a întrebat care erau cele mai dificile transmisiuni. A râs un pic și mi-a explicat: „Campionatele de patinaj artistic!… Românii aveau televizoare alb-negru și eu încercam să redau bogăția de culori a costumelor artiștilor gheții, în special cele ale fetelor, care mă înnebuneau cu mulțimea de nuanțe a rochițelor lor…”

Din capitolele volumului: Omul care aducea culoare în casele noastre cenușii; Elena Ceaușescu : „Dați-l imediat afară pe Țopescu!”; Familia unui om îndrăgostit de viață: trei copii cu trei soții; Olimpiadele de fiecare zi ale unui comentator genial (dar cât se poate de natural); Cel care a iubit toate sporturile și a vorbit despre ele cu inima; În loc de Epilog, tristețea și nenorocirea din sportul românesc.

O dată cu marele ei comentator și înțelept tălmăcitor, Cristian Țopescu, piere, de fapt, cea mai importantă epocă a sportului românesc.

 

 

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: