Publicat: 10 Februarie, 2012 - 10:46
Share

În luna Decembrie 2011, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut faţă de luna precedentă cu 1,7%, iar faţă de luna decembrie 2010 a crescut cu 12,5%.

În anul 2011 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 1,3%.

Decembrie 2011 comparativ cu Noiembrie 2011

În luna decembrie 2011 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 1123 tone (-1,7%).

Cea mai mare scădere a producţiei în luna decembrie 2011 comparativ cu luna noiembrie 2011 a avut loc la laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 2481 tone (-19,5%) fiind urmat de laptele de consum cu 1522 tone (-7,5%) şi de  brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (95,2% din producţia totală de brânzeturi) cu 244 tone (-5,2%).

În luna decembrie 2011 comparativ cu luna precedentă, producţia de unt a crescut cu 80 tone (+8,6%) şi cea de smântâna de consum a crescut cu 333 tone (+8,2%).

Decembrie 2011 comparativ cu Decembrie 2010

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna decembrie 2011 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 7321 tone (+12,5%).

Producţia de unt în luna decembrie 2011 s-a menţinut aproximativ egală cu cea realizată  în luna decembrie 2010.

Principalele produse lactate la care producţia a scăzut în luna decembrie 2011 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2010 sunt: lapte de consum cu 937 tone (-4,8%), smântână de consum cu 121 tone (-2,7%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 267 tone (-2,5%) şi  brânzeturi cu 102 tone (-2,2%).

Anul 2011comparativ cu anul 2010

În anul 2011 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 11635 tone (-1,3%).

Cea mai mare scădere a producţiei în  anul 2011 faţă de anul 2010 poate fi menţionată la unt cu     347 tone (-3,6%), urmată de brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (94,2% din producţia totală de brânzeturi) cu 1957 tone (-3,1%).

În anul 2011 producţia a crescut la smântână de consum cu 477 tone (+1,0%), iar cantitatea de lapte de consum şi cantitatea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) au rămas aproximativ egale cu cele obţinute în anul 2010.