Publicat: 14 Februarie, 2018 - 08:48

Consilierul de Stat şi Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a dezbătut revizuirea Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă, la Călăraşi, alături de reprezentanţii instituţiilor publice locale şi a societăţii civile din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.

Este a 5-a întâlnire regională pe această temă, obiectivul întâlnirilor fiind consultarea şi dialogul cu toate părţile interesate de procesul revizuirii Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României. Se discută despre educaţie durabilă, sănătate durabilă, prevenţie, infrastructură, obiective şi probleme comune atât la nivel regional cât şi naţional.

Ce reprezintă dezvoltarea durabilă, ce presupune agenda 2030, cum poate Departamentul să colaboreze cu instituţiile publice deconcentrate, cum pot transmite aceştia mesajele dezvoltării durabile în teritoriu pentru cetăţeni?

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat în data de 13 februarie 2018 Seminarul Regional ,,Împreună pentru dezvoltarea durabilă". Evenimentul a avut loc în Regiunea Sud - Muntenia, în oraşul Călăraşi, la Consiliul judeţean Călăraşi, şi a fost prezidat de Consilierul de Stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Această dezbatere face parte dintr-o serie de întâlniri regionale pe care Departamentul şi-a propus să le organizeze în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

"Doresc să să iniţiez dialog regional cu toţi actorii importanţi din acest domeniu, în încercarea de a prioritiza problemele şi de a le soluţiona. Purtăm discuţii generale şi încercăm să înglobăm cât mai multe informaţii legate de acest concept al dezvoltării durabile. Mesajul principal pe care eu îmi doresc să-l diseminez cu precădere, în fiecare regiune, şi de la care îmi doresc să primesc feedback-uri şi să culeg cât mai multe informaţii relevante pentru un viitor plan de acţiune, după revizuirea strategiei, este acela legat de sănătate şi educaţie. Desigur, vorbim de Agenda 2030, un document adoptat de ONU şi 17 obiective ale dezvoltării durabile, 169 de ţinte. Toate din acestea ar putea însemna o prioritate, dar esenţiale sunt educaţia şi sănătatea.

Dacă există o educaţie care să pregătească generaţiile viitoare şi care să activeze ca experţi pe diferite paliere, abia atunci putem vorbi de dezvoltare durabilă. La fel este şi cu sănătatea, ce putem face dacă aceasta nu există, cum putem noi să evoluăm, ca societate, dacă speranţa de viaţă este din ce în ce mai scăzută, dacă nu suntem familiarizaţi cu termenul de prevenţie...etc. Suntem oameni responsabili, trebuie să începem să construim sustenabilitatea pe un fundament real şi prioritar. Vorbim despre cifre, situaţia actuală care nu este îmbucurătoare, dar acesta este obiectivul dezvoltării durabile, să o îmbunătăţim '' - a declarat Laszlo Borbely Consilier de Stat şi Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

La evenimentul din 13 februarie au fost prezente peste 100 de persoane: prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, primari, conducători ai instituţiilor deconcentrate din regiunea Sud-Muntenia, reprezentanţi ai societăţii civile şi mediul academic care au participat activ şi şi-au expus punctele de vedere cu privire la revizuirea Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă şi modalităţile de implicare şi implementare a acesteia.

Reprezentanţii instituţiilor publice deconcentrate s-au arătat interesaţi de iniţiativa Departamentului, şi sunt de părere că este nevoie de o strategie de lungă durată la nivel de structuri instituţionale şi mai ales, de o atentă monitorizare a strategiei pentru ca aceasta să aibă rezultate cuantificabile. De asemenea s-au dezbătut subiecte legate de dezvoltarea durabilă în regiunea Sud - Muntenia în contextul dezvoltării regionale, rolul autorităţilor locale în dezvoltare durabilă şi conceptul smart city, muncă decentă şi creştere economică prin antreprenoriat social, afaceri locale pentru obiective globale, dezvoltarea durabilă în România - rolul educaţiei, descreşterea - noua paradigmă a sustenabilităţii, dar şi abordările teritoriale ale dezvoltării durabile, răspunsul uman la situaţia de risc.

Evenimentul a fost organizat cu susţinerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud - Muntenia.

Despre Agenda 2030: a fost adoptată în anul 2015, în cadrul lucrărilor summit-ului ONU de la New York. Prin acest document, ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare şi cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.

Amploarea Agendei 2030 şi natura aspectelor pe care le vizează presupune un grad ridicat de coerenţă şi coordonare a politicilor sectoriale. Astfel, Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi-a asumat implementarea acesteia la cel mai înalt nivel şi afirmă că în timpul preşedinţiei României la Consiliul UE, în prima jumătate a anului 2019 vor fi întâlniri şi discuţii în România cu toţi actorii la nivel european care au un cuvânt de spus în acest domeniu, deoarece va fi un an crucial din punct de vedere al raportului Uniunii Europene către ONU.

Mai multe informaţii legate despre Departament, evenimente, prezentări etc, puteţi afla pe site-ul
http://dezvoltaredurabila.gov.ro/

Tag-uri Nume: