3 decembrie 2021

Laszlo Borbely: Mai mult ca niciodată, avem nevoie de o strânsă colaborare internaţională

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Forumul Politic de Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă, cel mai mare eveniment global despre Agenda 2030 este în desfăşurare. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în colaborare cu Guvernul Columbiei, a organizat în marja acestuia videoconferinţa: „Progresul global în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă: măsurarea, monitorizarea şi evaluarea Agendei 2030 în timpul şi după COVID-19”.

„Suntem conştienţi că, dacă ne dorim cu adevărat să îndeplinim Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) propuse de Agenda 2030, trebuie să acordăm o atenţie mai mare sinergiei dintre aceste Obiective. Aşadar, acţiunile concrete pentru realizarea conexiunilor dintre cele 17 ODD reprezintă elemente cheie, mai ales în contextul de redresare post-pandemică. De exemplu, în timpul pandemiei de COVID19, scăderea cererii de bunuri şi servicii la nivel global, ca o consecinţă a distanţării sociale, a generat un impact negativ asupra pieţei muncii, influenţând astfel îndeplinirea ODD12 – Asigurarea unor modele de consum şi producţie durabile. Pe de altă parte, în mod paradoxal, această situaţie a creat şi o oportunitate. Astăzi, oamenii şi companiile sunt mult mai orientate către modele de afaceri sustenabile, iar pandemia a forţat mediul de business să se reinventeze. Suntem convinşi că măsurile cheie trebuie să se concentreze pe redresarea economică, în strânsă legătură cu dezvoltarea unei industrii prietenoase cu mediul. O astfel de abordare va avea un efect major asupra ţintei de îndeplinire a ODD, precum şi asupra creşterii numărului locurilor de muncă verzi”, a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna în cadrul evenimentului.

„Provocările pandemiei sunt departe de a fi depăşite. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de o strânsă colaborare internaţională. Mesajul pe care l-am transmis la Forumul Politic de Nivel Înalt de anul acesta este că pentru o reconstrucţie durabilă post-pandemie trebuie să ne îmbunătăţim capacitatea de monitorizare şi evaluare astfel încât să avem politici publice bazate pe cifre. Alături de Institutul Naţional pentru Statistică am lansat la începutul anului o broşură care conţine stadiul actual al implementării Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă in România. De asemenea, am reuşit să finalizăm cadrul instituţional necesar pentru punerea în practică a Strategiei naţionale de Dezvoltare Durabil. Aceste realizări sunt foarte apreciate de cei mai activi şi dedicaţi experţi din domeniu. Prin activitatea Departamentului demonstrăm la toate nivelurile de reprezentare că avem capacitatea de a fi un lider regional în ceea ce priveşte implementarea Agendei 2030 care urmăreşte un viitor sustenabil pentru toţi, pentru noi şi generaţiile care ne urmează.” susţine consilierul de stat Laszlo Borbely.

Monitorizarea Agendei 2030 oferă oportunitatea de cuantificare a nivelului de implementare a acesteia şi astfel să putem observa schimbările structurale pe care le creează. Scopul acestui eveniment a fost de a corobora datele disponibile şi de a susţine dezbateri pe politicile dezvoltate până acum în implementarea Agendei 2030. Statele, companiile, organizaţiile internaţionale şi alţi actori trebuie să lucreze împreună în vederea interconectării strategiilor pentru a atinge cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. În cadrul evenimentului, personalităţi la nivel înalt şi experţi au explorar metodele prin care putem accelera atingerea obiectivelor Agendei 2030 în timpul şi după pandemia de COVID-19.

Tot astăzi, consilierul de stat Laszlo Borbely a avut o intervenţie în sesiunea plenară unde a prezentat concluziile Forumului Politic Regional UNECE din primăvară, în cadrul căreia a fost co-preşedinte.