Publicat: 28 Februarie, 2012 - 19:15
Share

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a participat, Marţi 28 Februarie 2012, la prima ediție a Summit-ului European pentru Hidroenergie, organizat la București de Asociaţia Europeană pentru Microhidrocentrale împreună cu Superlit România.
Participanții la reuniune au discutat despre avantajele hidroenergiei, oportunități de afaceri, precum și despre modelele europene de bună practică în domeniul construirii de microhidrocentrale în vederea protejării mediului înconjurător.

În deschiderea lucrărilor, ministrul László Borbély a subliniat că ”potențialul hidroenergetic al României este de aprox. 5900 MW, numai pentru investiţii pe râurile interioare, putând ajunge până la 8000 MW, daca la acestea se adaugă noi investiţii pe Dunăre. Din cei 8.000 MW cât este potenţialul maxim, 1.134 MW reprezintă potenţialul pentru microhidrocentrale, din care, la ora actuală, cele aflate în funcțiune au o putere instalată de 400 MW”.
El a adăugat că pentru investitori este important să dețină informațiile necesare pentru dezvoltarea proiectelor în România: "Sunt optimist în legătură cu investițiile în energiile regenerabile din România. Este un moment important în ceea ce privește legislația. Investitorii care vin, și nu sunt puțini, trebuie să aibă date certe cu privire la ce se întâmplă în acest domeniu dar și în celelalte - solar, biomasă, eolian. Avem legislația pusă la punct, se știe câte certificate primește fiecare dacă vine și investește” a precizat ministrul Borbély.
 Pentru microhidrocentralele (MHC) sub 10MW investitorii beneficiază de 3 certificate verzi (CV) pe o perioadă de 15 ani dacă investițiile sunt noi, puse în funcțiune după anul 2004. Pentru MHC retehnologizate se alocă 2 CV pentru 10 ani, iar pentru microhidrocentrale vechi, neretehnologizate și puse în funcțiune înainte de 2004 investitorii obțin 0,5 CV pentru 3 ani.

Ministrul Mediului și Pădurilor a anunțat că la ora actuală, pentru realizarea de microhidrocentrale sunt acordate 290 de avize de gospodărire a apelor, 84 dintre acestea fiind în curs de execuție. 
Cu acest prilej, ministrul László Borbély a atras atenția că ”este bine să dezvoltăm acest sector al producției de energie, dar trebuie să fim, în același timp, foarte atenți ca investițiile să fie realizate astfel încât să nu dăuneze mediului”.
De asemenea, Borbély a precizat că Ministerul Mediului şi Pădurilor derulează un program prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, prin care firmele care investesc în producţia de energie din surse regenerabile în România obţin o finanţare de maximum 50% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 30 milioane lei pentru fiecare proiect.

”Începând cu anul 2009, prin acest program sunt finanţate 257 de proiecte prin care sunt dezvoltate investiţii pentru producerea de energie din surse regenerabile (eoliană, hidro, biomasă şi fotovoltaic), din care 19 sunt finalizate. Valoarea pe care o acordăm prin AFM pentru cele 257 de proiecte este de aproape 2,6 miliarde lei,  iar valoarea totală a puterii instalate este de 937,7 MW”, a precizat László Borbély.

La Summit au luat parte 300 de participanți, reprezentând 167 de companii din 21 de țări (majoritatea membre UE), printre care Marko GOSPODJINACKI – președintele Asociației Europene a Microhidrocentralelor și Bogdan POPA – președintele Asociației Microhidrocentralelor din România.