25 iunie 2022

Laura Vicol: Ne confruntăm cu o creştere treptată a preţurilor la alimentele de bază

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru ca românii să nu cadă pradă propagandei, instituţiile de control trebuie să acţioneze hotărât, apărând interesele cetăţenilor

Săptămânile trecute am fost cu toţii surprinşi de creşterea alarmantă a preţurilor la carburanţi. În aceste zile, ne confruntăm cu o creştere treptată a preţurilor la alimentele de bază. Iar toate aceste scumpiri se suprapun peste ceea ce este, de luni de zile, o criză a preţurilor la energie.

Românii sunt asiguraţi de autorităţi că aceste creşteri de preţuri sunt artificiale, că nu există probleme cu stocurile de carburanţi sau cu cele de alimente. Iar aceste asigurări, absolut corecte şi necesare, sunt dublate de apeluri către oameni să nu cadă în plasa acţiunilor de propagandă, care vizează destabilizarea societăţii, prin inducerea panicii. Sunt de acord cu toate aceste semnale pe care Guvernul şi alte autorităţi le transmit şi fac şi eu un apel către români să evite minciunile şi propaganda menite să ne destabilizeze şi să ne dezbine.

Dar, dincolo de asta, trebuie să înţelegem cu toţii că, atunci când preţurile cresc nejustificat, aceste creşteri sunt cât se poate de reale, nu propagandă. Ele sunt făcute de oameni şi de companii care consideră că situaţia complicată din prezent este o oportunitate sau, mai degrabă, un pretext perfect să ia decizii care le cresc în mod incorect profiturile.

La fel de gravă ca propaganda este şi lăcomia, mai ales când pentru satisfacerea ei se „muşcă” dintr-o societate în care oamenii depun eforturi pentru a trăi decent.

Prin urmare, cred că este absolut necesar ca, dincolo de lupta cu propaganda, să existe acţiuni clare din partea autorităţilor de control prin care să fie descurajate comportamentele speculative ale agenţilor economici. Autorităţile au o datorie faţă de români să îi protejeze, o datorie care trebuie îndeplinită cu şi mai multă determinare şi celeritate acum, când vorbim despre o situaţie care generează foarte multe vulnerabilităţi.

Oamenii trebuie să simtă că această datorie este îndeplinită cu prisosinţă pentru că, apropo de progandă, ştim mulţi dintre noi că există interes din partea celor care nu sunt prietenii României de a-i convinge pe români că guvernarea i-a uitat în această perioadă grea, că atenţia se duce exclusiv către alte lucruri. Această propagandă nu poate fi combătută decât prin acţiuni ferme, în sensul celor la care am făcut apel aici.

Laura Vicol, deputat PSD