Publicat: 28 Octombrie, 2016 - 10:00

Sandrone Dazieri s-a născut la Cremona în 1964, a trăit fără tată, mort pe când el avea patru ani, a făcut mai multe meserii, de la vânzător, bucătar, electrician, bagajist, la portar, a intrat în sindicate, a aparținut extremei stângi, a ajuns ziarist, s-a apucat de scris și în 1999 a publicat primul său thriller de mare succes, Atenție la gorilă. La începutul anilor 2000, vreme de mai mulți ani, a fost redactorul șef a seriei Gialli Mondadori, admirabilă serie de romane polițiste italienești. A lucrat și în televiziune. Romanul de față a fost numit de ”Corriere della Sera” cel mai bun thriller al anului 2014 și a fost tradus deja în zece alte limbi.

Un băiat pe nume Dante Torre a supraviețuit infernului unei sechestrări. Vreme de unsprezece ani a fost ținut închis într-un siloz, n-a văzut pe nimeni altcineva decât pe Tată, care l-a învățat să scrie și să citească. A reușit să evadeze și la momentul acțiunii romanului de față este implicat în lămurirea sechestrării altui băiat, tot de șase ani. Un personaj care a trecut prin infern, nu mai crede în nimic, dar care e pregătit să împiedice ca alți copii să repete experiența sa. Dante are un dar binecuvântat și a ajuns expert în căutarea de persoane: înțelege lucruri pe care ceilalți nici măcar nu le văd, doar citind dosarele polițiștilor. De anchetă se ocupă o polițistă de treizeci de ani, Colomba Caselli, care trece printr-o traumă în urma unei misiuni eșuate la Paris unde au murit mulți oameni într-un atac terorist. Colomba e un personaj ”cu figura unei războinice”, o femeie frumoasă, fragilă și puternică în același timp, înconjurată de colegi care nu-i suportă ascensiunea și ar dori-o înlăturată.

Dante Torre ajunge repede la concluzia greu de acceptat de toți ceilalți că răpitorul nu este decât Tatăl, adică cel care l-a răpit și pe el cu decenii în urmă și care, în mod sigur, a procedat aidoma cu mulți alți copii din motive greu de înțeles, deși n-a fost niciodată nici arestat, nici identificat. Când Dante o convinge pe polițistă să i se alăture pe această pistă, cei doi vor avea de înfruntat lumea întreagă – autoritățile și poliția, pe de o parte, Tatăl care se simte încolțit și ajutoarele lui, pe de altă parte. Urmează o acțiune complicată, care lasă cititorul cu răsuflarea tăiată, cu răsturnări de situație, cu implicarea politicii și securității naționale, cu rapel la istorie.

”Nu-mi plac supereroii, declara Dazieri. Mă simt mereu mai aproape de oamenii care suferă și care-și caută adevărul în această lume. Pe planul ficțiunii pure, am căutat o altă cale decât cea atât de comună a intrigilor care se învârt în jurul mafiei. Sunt un om ancorat în realitate. Știu foarte bine că romanele polițiste care au cel mai mare succes în Italia sunt cele care dau certitudini, cu un detectiv în jur de cincizeci de ani care rezolvă totul cu delicatețe. Fără să uite bineînțeles, bucătăria.”

Romanul lui Dazieri e altceva. Citiți-l. În mod cert veți fi de părerea lui Jeffrey Deaver: ”Absolut electrizant. Ucide-l pe Tată este una dintre acele rare comori ascunse: un thriller, în cel mai strict sens al cuvântului, care se citește pe nerăsuflate, dar care este nuanțat și îmbogățit, cu geniu, de o sondare profundă și fascinantă a personajelor, pozitive sau negative, care populează paginile romanului.”

 

Sandrone Dazieri – Ucide-l pe Tată. Crime Scene Press. Traducere de George Arion Jr. 412 pag.

Topic: 

Format: