Publicat: 2 Iunie, 2018 - 23:59

La 20 martie 1987 au fost arestați la Paris, de către DST (Direcția Securității Teritoriului), șase persoane care furnizau ”unei puteri străine” informații asupra rachetei franceze ”Ariane”, cu care se lansau sateliții francezi și ai altor state europene. Spionii căutaseră să-și procure informații asupra propulsiei criogenice a racheteleor. Cele șase persoane rau: Pierre Verdier, 36 de ani, însărcinat cu studii regionale în cadrul INSEE (Instititutul Național de Statistică și Studii Economice din Rouen, Michel Fleury, 36 de ani, foarte apropiat de cercurile care studiază racheta europeană Ariane, Jean-Michel Hauri, 54 de ani, care lucra la o întreprindere interimară, Ludmila Varghina, 31 de ani, soția lui Pierre Verdier, de origine sovietică, Antoaneta Manole, 41 de ani, de naționalitate română, salariată la INSEE, prietenă a cuplului Verdier, Philippe Maillard, ziarist la serviciul economic al ziarului ”Le Figaro”.

”Relatările și dezvăluirile care urmează – scrie Dinu Zamfirescu ăn prefața cărții sale - nu constituie decât o anchetă, aș spune jurnalistică, făcută la treizeci de ani de la petrecerea faptelor. Fapte și desfășurări pe care le putem considera drept istorie. De ce atât de târziu? În primul rând, pentru că nu exista accesul la documente, cum de altfel nici astăzi cazul nu se poate cerceta în integralitate. Interesul pentru cititorii de astăzi, în afara senzaționalului din epocă, ar putea fi curiozitatea unui fapt intrat în istoria recentă, precum și acela că era vorba și de o româncă situată atunci în centrul evenimentelor. De asemenea, este vorba și de o asociație româno-franceză condusă de același personaj, asociație aflată în Franța. În orice caz, dezvăluirea cazului în mass-media franceză și internațională a însemnat un adevărat șoc în opinia publică a timpului.”

Cartea este alcătuită pe extrase din presa franceză a vremii și pe documente aflate în arhiva CNSAS. Antoaneta Manole, căsătorită Notheaux, fusese racolată de Securitatea română și trimisă în Franța să îndeplinească diferite misiuni. În Franța fusese creată de Securitate și o organizație ACIER, Asociația Internațională a Etniei Române, din a cărei conducere făcea parte și personajul principal în desfășurarea cazului ”Ariane”.

 

 

Dinu Zamfirescu - Afacerea ”Ariane”. Spionaj sovieto-român? Editura Vremea, colecția Fapte, idei, documente. 204 pag.

 

Topic: 

Format: