Publicat: 22 Martie, 2020 - 00:00

Stefan Ahnhem a debutat în 2014 cu romanul „Victimă fără chip”, care a fost cel mai bine vândut thriller scandinav și a câștigat „Premiul pentru cel mai bun roman polițist al anului” în Suedia. L-am semnalat la această rubrică în urmă cu aproximativ un an. Era primul din seria Fabian Risk, ce îl are drept protagonist pe detectivul cu același nume, prelungită cu alte șase cărți. Următoarele două, „Al nouălea mormânt” și „Minus optsprezece grade”, apărute între timp și în traducere în română, le vom semnala astăzi și mâine.

Stefan Ahnhem s-a născut în Helsingborg, Suedia, şi în prezent locuieşte în Stockholm. Timp de mulţi ani a fost scenarist şi a lucrat, printre altele, la adaptarea pentru televiziune a seriei „Kurt Wallander“ a lui Henning Mankell. Este membru al comitetului director al Uniunii Scriitorilor din Suedia. Cărţile lui Stefan Ahnhem au fost sau urmează să fie publicate în peste 27 de ţări.

„Odată cu apariția lui Stefan Ahnhem, s-a ivit în sfârșit un demn moștenitor al lui Stieg Larsson.“ NDR, Germania

„Mai înfricoşător decât Jo Nesbø, mai întunecat decât Stieg Larsson.“ Tony Parsons.

Cu asemenea prezentări e imposibil să nu fi atras spre lectură.

În „Victima fără chip”, asasinul plănuia să lichideze o clasă întreagă și reușește cu jumătate din ea, înainte să fie oprit. O minte strălucită, capabilă să găsească soluții de ieșire din orice, dar cu atât mai diabolică.

Detectivul Fabian Risk se vede angrenat într-o cursă contracronometru să-l prindă pe criminal înainte ca acesta să ucidă întreaga clasă.

În „Al nouălea mormânt”, acțiunea se petrece deopotrivă în sudul Suediei și nordul Danemarcei, angrenând o mulțime de personaje.

Scriu editorii: „În cea mai friguroasă zi a anului, ministrul suedez al justiţiei dispare fără urmă pe drumul dintre parlament şi propria maşină. În aceeaşi noapte, o vedetă daneză găseşte un străin care se ascunde în casa ei de la nord de Copenhaga. Cadavrul său este descoperit nu după mult timp. Curând sunt găsiţi alţi morţi, tuturor cadavrelor lipsindu-le diferite părţi ale corpului. Pe măsură ce inspectorul criminalist Fabian Risk şi omologul său danez Dunja Hougaard încearcă să pună cap la cap informaţiile existente, sunt târâţi într-o conspiraţie mai teribilă decât şi-ar fi putut imagina.”

Toate persoanele asasinate au suferit cândva un transplant de organe, care, întâmplător, aparțineau aceleiași persoane, un evreu mort. Organele fuseseră însă traficate ilegale. Cum cutuma religioasă spune că trupul unui evreu nu poate fi îngropat decât întreg, iubita celui decedat făcuse un legîmânt, anume să-i returneze organele furate. Ca atare, plănuise o lungă serie de asasinate, cu multe complicități. Firește, romanul este mult mai complicat decât această schemă nefericită prezentată de noi.

Un roman „plin de atmosferă şi complex... cu poliţişti extraordinar de abili şi criminali înfricoşători şi plini de imaginaţie.“ - Sunday Times.

 

 

Stefan Ahnhem – Al nouălea mormânt. Seria Fabian Risk. Traducere din limba engleză și note de Dana-Ligia Ilin. Editura Litera, colecția Buzz books. 634 pag.

 

Topic: 

Format: