Publicat: 7 Iulie, 2018 - 00:00

Continuăm cu alte volume din colecția Istorii secrete a editurii Integral, coordonată (de fapt scrisă) de neobositul Dan-Silviu Boerescu.

 

Secretele închisorilor românești

În perioada interbelică și a celui de-Al Doilea Război Mondial deținuții comuniști n-o duceau chiar așa de rău în penitenciare și lagăre. La fel și piloții americani doborâți de apărarea antiaeriană deasupra Bucureștiului și a câmpurilor petrolifere de pe Valea Prahovei. Mai apoi, nu este deloc clar ce s-a întâmplat cu protagoniștii „marelui jaf comunist” din 1959 sau cu serial killer-ul Râmaru în închisoare și cum reușeau să evadeze unii deținuți pe vremea lui Ceaușescu…

Vegi găsi în acest volumaș:

Cele mai spectaculoase evadări din închisorile românești: Serdariu și mătușa lui Caragiale, lichidarea teologului-circar Pantazescu, Pantelimon – ultimul haiduc, Max Goldstein – teroristul ciung, „elegantul” Tomescu, fiorosul Berilă și bandiții de după 1990.

Epopeea pidosnică a comuniștilor de la Doftana: iubirile secrete ale tânărului Nicolae Ceaușescu.

Piloții americani din Al Doilea Război Mondial – „pușcărie” de lux

Martirii închisorilor comuniste: Maniu, Mihalache, Brătianu, Părintele Galeriu, Arsenie Boca și alți slujitori ai bisericii.

„Experimentul Pitești” – ultima limită a dezumanizăr.

Teoria conspirației și inexistența locului de veci al lui Râmaru.

Iubirile de după gratii – Borcea la Poarta Albă.

 

 

Crime și catastrofe uitate din istoria neagră a României

O colonie muncitorească din apropierea șantierului unei hidrocentrale este spulberată într-o noapte de o revărsare de ape, care au luat cu ele zeci de vieți omenești.

Sute de brigadieri entuziaști sau „dușmani ai poporului” trimiși la reeducare pier la Canal și pe faimoasele șantiere ale tineretului.

Două mari accidente aviatice, adevărate catastrofe, au avut loc în Banat și în Transilvania în perioada comunistă.

Inundațiile din anii 1970-1975 fac numeroase victime.

Trei teribile catastrofe feroviare din anii ʼ30 fac sute de victime, iar o a patra se petrece în 1968.

În 1930, o biserică a ars cu 144 oameni înăuntru, dintre care 116 erau copii.

Un autobuz care circula pe ruta Suceava – Botoşani s-a răsturnat de pe un pod într-o mlaştină adâncă, la Huţani. În urma acidentului din 1980, au murit 48 de oameni.

Dezastrul de la Certej din 1971, provocat de ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere, a provocat 89 de morţi şi 76 de răniţi.

În 1974, la Iaşi, un şofer de camion era pe punctul de a porni un război interetnic după ce, din răzbunare, a călcat cu o maşină grea o şatră de ţigani, curmând 24 de vieţi.

Iar în 31 martie 1995, aeronava Airbus 310 „Muntenia”, fabricată în 1987, cu peste 31.000 de ore la bord, care trebuia să efectueze un zbor, practic, de rutină de la Bucureşti la Bruxelles, se zdrobea în localitatea ilfoveană Balotești. Au murit 49 de pasageri şi 11 membri ai echipajului…

 

Secretele medicinii legale românești

În cele două Pravile de pe timpul lui Vasile Lupu și Matei Basarab se fac referiri la expertiza în cazuri de otrăvire, rănire, nebunie, viol, deflorare, sodomie. În timp, însă, domeniul s-a diversificat considerabil.

…Așadar, ce s-a întâmplat în realitate cu penisul lui Terente din muzeul Institutului de Medicină Legală din București, care era, de fapt, o butaforie? Și cum a reușit Mina Minovici să mumifice corpul portarului de la IML mai bine decât trupurile faraonilor? Iar Nicolae Minovici a fost fratele celebrului legist căruia Institutul Naţional de Medicină Legală îi poartă numele. Ca şi fratele său, şi-a dedicat viaţa ştiinţei şi a recurs la metode extreme pentru a-şi pune în practică studiile. A cercetat efectele agoniei prin autostrangulare şi a fost el însuşi cobai, spânzurându-se de 12 ori!

Chipuri și cauze ale morții sau poezia stranie a vieții la morgă din vremea lui Matei Basarab și Vasile Lupu până astăzi

De la Terente la Gogea Mitu: chipuri ale morții la Institutul Medico-Legal din Vechiul București

Autopsia lui Râmaru: creierul unui serial killer obsedat sexual

Doamna cu Umbrela, frații incestuoși fără voia lor, spiritism cu Iulia Hasdeu și alte povești din Cimitirul Bellu

Crematoriul „Cenușa” – fum peste Cocioc și obiectiv militar ultrasecret

„Cazul Anca” demontat, după ce Miliția găsește osemintele unei alte victime a pictorului nebun, fiu de torționar.

Spiritele vii și luminoase de la sumbrul Institut Medico-Legal.

 

Întoarcerea lui Dracula: Vârcolaci, strigoi și alți monștri.

Înaintea proliferării mitului lui Dracula, a existat o contesă transilvană însetată de sânge de fecioară. Iar dacii, ca să-și înspăimânte dușmanii, foloseau capete de lup împăiate continuate cu trupuri de șarpe în loc de steaguri de luptă. Blestemați de călugării cărora le arsese schitul, exorciștii din Bulzești au avut mult de tras cu moroii care populau cimitirul „La Lilieci”, nemurit de poetul Marin Sorescu.

Iar, în 2015, o femeie din Brașov a divorțat de soțul ei după ce, în nopțile cu lună plină l-a urmărit și a descoperit că acesta, în pielea goală, ataca animalele și le mușca de gât…

În sumar: Adevăratul Dracula era femeie: Elisabetha Báthory; Legendele sașilor și ficțiunea lui Bram Stoker, Moroi, strigoi și alți monștri mioritici – de la daci până în contemporaneitate: exorciștii din Bulzești; București, „orașul fantomelor”; 2015: Vârcolacul de la Brașov.

 

 

 

Dan –Silviu Boerescu - Secretele închisorilor românești; Crime și catastrofe uitate din istoria neagră a României: Secretele medicinii legale românești; Întoarcerea lui Dracula: Vârcolaci, strigoi și alți monștri.  Editura Integral. Colecția Istorii secrete, vol. XV, XVI, XVII XIX.