Publicat: 18 Ianuarie, 2019 - 00:00
Share

Dinu Lipatti (1917-1950) a fost considerat cel mai important pianist român. A crescut într-o familie cu tradiție muzicală - tatăl său, Theodor, diplomat de carieră, era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo de Sarasate, iar mama, Anna Lipatti, o excelentă pianistă; naș la botez i-a fost George Enescu. A studiat pianul cu Florica Musicescu, și-a început , cariera de pianist concertist cu o serie de concerte în Germania și Italia, reputația sa continuând să crească cu fiecare apariție în public. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial revine la București unde dă recitaluri de pian ca solist sau acompaniându-l pe George Enescu. În 1943 pleacă în Scandinavia împreună cu viitoarea sa soție, Madeleine Cantacuzino, de asemenea o fostă elevă a Floricăi Musicescu și decide să se stabilească cu Madeleine în Elveția, unde devine profesor de pian la Conservatorul din Geneva. În timp ce se pregătea pentru un turneu de concerte în America se descoperă că suferă de leucemie (de fapt limfogranulomatoză malignă - boala lui Hodgkin, care l-a măcinat rapid.) Ultimul său concert a avut loc la 16 septembrie 1950, la Besançon (Franța). A fost ales membru post-mortem al Academiei Române în 1997.

Înregistrările pe discuri, cu toate imperfecțiunile tehnice di urmcă cu 70-80 de ani, au rămas documente vii asupra artei pianistice a lui Dinu Lipatti.

Cartea de față adună recenzii ale unora dintre concertele susţinute de Dinu Lipatti în ţară şi străinătate – semnate de Cella Delavrancea, Radu Georgescu, Virgil Gheorghiu, Romeo Alexandrescu, Nicolae Missir, Dorin Speranţia, Lisette Georgescu şi alţii. Pătrundem în atmosfera muzicală a spectacolelor care l-au făcut pe Dinu Lipatti celebru. O parte a cărţii este dedicată omului Dinu Lipatti, cuprinzând amintiri din copilărie, pagini din jurnalul lui Dinu Lipatti, pagini de jurnal cu Dinu Lipatti (aflat în arhiva Lisette Georgescu), care îi arată și calitățile de om aparte.

Cartea mai curpinde o bogată iconografie – Dinu Lipatti pe marile scene muzicale ale lumii, dar şi în ipostaze private, fotografii de familie, portrete în natură.

 

Volumul este îngrijit de Fabian Anton, autorul altei cărţi de excepţie, publicate tot de Editura Vremea, ”Chipuri de lumină la Mânăstirea Văratec, convorbiri cu Maica Benedicta” (Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga).

 

 

Alchimistul. Amintiri cu și despre Dinu Lipatti. Ediție îngrijită de Fabian Anton. Editura Vremea, colecția Aristocărți. 168 pag.

 

 

Topic: 

Format: