Publicat: 14 Februarie, 2020 - 00:00
Share

Cărțile de specialitate spun că analiza este procesul de filtrare, conexare şi interpretare obiectivă a datelor culese din surse secrete sau deschise, esenţial în orice activitate a unui serviciu secret. Frânturi de informaţie uneori disparate şi aparent lipsite de semnificaţie sunt puse în context, integrate în imagini coerente şi convertite în explicaţii, evaluări şi prognoze în legătură cu problematicile de securitate naţională. Este vorba de un proces complex. Analistul evaluează informaţiile din perspectiva relevanţei lor, sesizează schimbări şi tendinţe în manifestarea ameninţărilor, schiţează scenarii alternative de evoluţie, evidenţiază implicaţii şi indică eventuale variante de acţiune în raport cu fiecare scenariu prognozat.

Premisa de la care a plecat această carte, precizează autoarea, a fost aceea că analiza intelligence este un proces care antrenează resursa umană specializată și care, în esență, permite transformarea datelor nestructurate în produse integrate care să sprijine luarea celor mai potrivite decizii.

„Această carte – scriu editorii - este un instrument de lucru menit să confere pragmatism imperativului deseori formulat în manualele dedicate analizei de intelligence: fii creativ, fii critic, fii intuitiv și fii analitic! Realist însă privind lucrurile, dincolo de formularea acestor imperative, cheia succesului în analiză constă în crearea echilibrului între toate aceste caracteristici, echilibru care necesită multă pregătire, practică și experiență.
Cu alte cuvinte, fără a emite pretenția de a oferi rețete general valabile despre <<cum să devii un bun analist>>, cartea se dorește a fi un ghid pentru gândirea analitică ca principal ingredient al succesului în analiza de intelligence.”

În concluzie, o carte care se vrea a fi „un instrument de lucru deschis”.

Autoarea este profesor universitar, conducător de doctorate, director al Insititutului Național de Studii de Intelligence

 

 

 

Irena Chiru – Analiza în Intelligence: de la artă la știință. Editura Tritonic, colecția Studii de securitate. 230 pag.

 

Topic: 

Format: