Publicat: 16 Februarie, 2019 - 00:00

Michael Haulică nu se dezminte și demonstrează (nu mai era nevoie, dar el oricum o face, din pasiune) că este cel mai priceput, mai bun și mai tenace antologator pe care îl avem. La recentul Târg de Carte Gaudeamus, desfășurat în toamna trecută, a lansat două antologii (a 11-a și a 12-a realizate de el!), una de proză românească polițistă și de mistere, o a doua a prozei românești science-fiction, ambele la aceeași editură Paralela 45. Le vom prezenta pe rând.

Prima dintre ele, a 11-a, mi se pare de departe mai interesantă, nu pentru că autorul acestei rubrici s-ar afla printre cei aleși de Michael Haulică să fie prezenți în carte, ci pentru efortul depus de antologator. Există de ceva timp o situație anormală în lumea celor care se ocupă de acest gen literar sau mai precis cei care îl editează. Deși sunt relativ puțini scriitorii de romane polițiste și de mistere, în mod cert sub cincizeci, îmi pare că există și o oarecare dihonie. Cei mai mulți dintre ei publică la două edituri specializate, Crime Scene Press (care publică exclusiv romane polițiste) și Tritonic, dar sporadic mai apar și la alte edituri. În momentul alcătuirii unei antologii, ar fi de preferat să fie selectați cei mai buni dintre toți. Așa ar spune oricine din afară. Dar se pare că există disensiuni în acest mic grup și fie autorii, fie mai degrabă editorii lor refuză să apară într-o antologie publicată altundeva. Rațiunile îmi scapă, probabil țin de teama că propriile lor antologii sau apariții ar înregistra vânzări mai slabe.

Oricare ar fi realitatea, faptul rămâne – anume că Michael Haulică a fost nevoit să renunțe la câteva nume care în mod cert i-ar fi îmbogățit antologia, s-o subțieze și mai ales să recurgă la ce oricum știe la fel de bine să facă, anume să scotocească în revistele de specialitate, care, slavă Domnului, încă mai există.

Așa se face că, din cei 14 autori adunați în antologie, un număr mic își vor fi publicat textele anterior în volume, restul sunt culese din reviste. Nu întotdeauna însă cei care debutează în reviste au și rezistența să publice în volum. Să sperăm că cei pe care a mizat Mihael Haulică o vor face. În plus, povestirile din antologie ale lui Flavius Ardelean și Robert Gion n-au mai fost publicate nicăieri; iar câteva dintre celelalte au apărut într-o publicație on-line care acum nu mai există.

”Antologia de față – precizează Michael Haulică - surprinde literatura polițistă românească la anul 2018, într-o evoluție dătătoare de speranțe, într-un moment în care tot mai mulți autori își încearcă forțele pe acest teritoriu foarte apreciat de cititorii din toată lumea.”

Tot Michael Haulică și oprește în cuvântul său introductiv și asupra câtorva probleme ale literaturii polițiste de la noi:

”În 2010, la iniţiativa unui grup de scriitori români de romane poliţiste, a luat fiinţă Romanian Crime Writers Club, al cărui pre­şedinte este George Arion.

Fireşte că următoarea etapă, aşteptată cu încredere atât de autori, cât şi de editori, ar fi traducerea în limbi de circulaţie a cât mai multor titluri. Câţiva paşi s-au făcut, se fac, dar numai punctu­al, fără a avea pe undeva o ieşire în grup - cum au avut-o, de pildă, autorii scandinavi (poate şi pentru că, la noi, acţiunea aceasta este una individuală, nimeni neasumându-şi cu program invadarea pie­ţei de carte europene de mystery&thriller).

Astfel, George Arion, Bogdan Hrib, Oana Stoica-Mujea, Bogdan Teodorescu, Lucia Verona, Stelian Țurlea au trecut graniţele limbii române, publi­când romane în alte limbi, în principal franceză şi engleză. Un feno­men aparte îl constituie Eugen Ovidiu Chirovici, al cărui roman, The Book of Mirrors (Penguin Random House, Century, 2015) - Cartea oglinzilor în varianta românească (RAO, 2017), a fost tradus în 39 de limbi şi a fost vândut în toată lumea în peste 400.000 de exemplare.”

Iată și lista celor prezenți în cartea de față: George Arion (”A doua moarte a domnului Michael Conrad”), Diana Alzner (”Un strop de bunătate”), Florentin Haidamac (”Cardinalul, spionul și pipițele”), Robert Gion (”Inimi de hârtie”), Nic Dobre (”Detectivi de ocazie”), Ciprian Mitoceanu (”Afacerea Verei Nicolaevna”), Stelian Țurlea (”Vă plac blondele?”), Petre Crăciun (”Necuratul părea să fie criminalul”), Iulian Popa (”Noaptea pe muntele învăluit în ceață”), Iulian Sîrbu (”Secretul care ucide”), Andra Pavel (”Recensământ”), George Cornilă (”Ora 5 în Pall Mall”), Flavius Ardelean (”Toată bezna din ochii lor”), Eugen Ovidiu Chirovici (”Accidentul”).
 

Antologia prozei românești polițiste și de mistere. Selecție de Michael Haulică. Editura Paralela 45, 254 pag.

 

Topic: 

Format: