Publicat: 24 Aprilie, 2020 - 00:00
Share

În primăvara anului 2018, la SNSPA s-au organizat patru workshop-uri pe tema „<<Urzeala tronurilor>> - între literatura fantasy și știința politică”, în care s-a analizat „aventura fantastică realizată de George R. R. Martin din perspectiva înțelegerii filosofiei care motivează și justifică acțiunea politică.” S-au plănuit discuții despre „etică (nu neapărat politică), despre o lume prea puțin realistă (cu lupi străvechi, zei, albi umblători, corbi vorbitori), în care există lucruri făcute din dragoste (dar și din minciună și intrigă), în care idealismul pare că a ajuns la sfârșitul istoriei (odată cu moartea Lordului Stark), în care primim lecții politice de la Tyrion Lannister, Varys și Littlefinger, și despre cum ar arăta acțiunea dacă filosoful englez Thomas Hobbes sau iscusitul Machiavelli s-ar amesteca în bătălia pentru tronul de fier din Westeros. Este o lume în care dragonii fac istorie, iar tronurile pot fi ocupate de femei.” Sufletul acestor dezbateri a fost Mihaela Răileanu. La puțin peste un an de la acele workshop-uri, a publicat la Tritonic cartea pe care o semnalăm acum.

Mihaela Răileanu este doctor în Științe Politice (SNSPA, 2013), cu o lucrare de cercetare în domeniul securității climatice. A studiat Relațiile Internaționale la SNSPA București și la Central European University (Budapesta), fiind interesată de teoria jocurilor, gamification, analiza și soluționarea conflictelor, analiza politicii externe, securitatea internațională. Este autoarea a două cărți: Schimbări climatice: provocări etice și politice (2014) și Jocurile schimbărilor climatice (2016).

Pe scurt, autoarea explică: „Relația dintre literatură și film nu este nouă, dar astăzi pare mai strânsă ca oricând. Acesteia i se adaugă dimensiunea politică, urmare a complexității vremurilor în care trăim, a modului în care se exercită puterea în societățile moderne, a sofisticării liderilor și a abilității celor mici de a face, cu voie sau fără voie, jocurile de putere ale celor mari. Arta guvernării în urzeala politicii este o carte despre istorie, despre filosofie politică, despre literatura fantasy și despre un serial de succes. De fapt este o carte despre umanitate, despre ceea ce am fost ieri și ceea ce vom fi, poate, mâine.”

Considerații despre lumea și literatura fantasy, cu întrebări esențiale, de genul „De ce oamenii mari se refugiază în fantezie?”; Informații esențiale despre George R.R.Martin și „Game of Thrones” (GOT – tradus la noi „Urzeala tronurilor”); ce a adus nou Martin („lupta dintre eroii buni și cei răi într-o societate cumva mai aproape  de zilele noastre, cu nenumărate intrigi politice și multiple interese.”); teme, motive și simboluri GOT, comparații cu ce s-a întâmplat în istoria recentă, dificultățile filmărilor (ar fi trebuit vreo 20 de filme ca să poată fi cuprinsă întreaga acțiune)Ș efectul HBO (felul în care serialele acestui canal de televiziune reușesc să surprindă complexitatea societății: și mai ales faptul că numărul mare de sezoane – serialul a început în 2011 și s-a încheiat în 2019 – a putut cuprinde bogăția subiectului); istoria de dincolo de serial (mai ales pentru faptul că Martin a creat o lume asemănătoare cu Europa medievală, ceea ce impune o comparație); arta guvernării în GOT – despre toate acestea veți citi în carte. Cu concluzia: „Politica este într-adevăr o urzeală de orgolii, de putere, de interese. Un joc. Vestea proastă este aceea că nu este jucat doar de cei care trag sforile, ci de noi toți, spectatori mai mult sau mai puțin pasivi.(…) A doua lecție la care ar trebui să medităm este aceea că onestitatea nu prea face casă bună cu politica. (…) O altă lecție ar fi să-ți alegi cu multă grijă consilierii. (…) Și poate nu cea din urmă lecție este aceasta, politica este despre oameni. Liderii autentici își salvează poporul chiar cu prețul vieții.”

 

Mihaela Răileanu – Arta guvernării în urzeala politicii. Editura Tritonioc, colecția Sens. 343 pag.

 

 

Topic: 

Format: