7 august 2022

Lecturi de weekend: „Așteptări” de Anna Hope

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Un tablou extrem de izbutit al prieteniei dintre femei, cu  bucuriile și necazurile ei. O voce proaspătă și captivantă în romanul britanic actual.“ — Daily Telegraph

Probabil veți fi citit un alt roman al acestei scriitoare, publicat de Humanitas Fiction în urmă cu trei ani, ”Sala de bal”. Veți dori, în acest caz, să reveniți la Anna Hope. Dacă nu ați făcut-o, puteți deschide această carte cu încredere, Anna Hope e o autoare de succes. Scriitoare și actriță, născută în 1974 la Manchester, a studiat literatura engleză la  Oxford, apoi a absolvit cursurile de actorie ale Royal Academy of Dramatic Art din Londra, s-a făcut cunoscută mai ales pentru roluri din seriale și miniserii de televiziune (ShakespeaRe-ToldDr WhoCoronation Street), după care s-a apucat de scris. Acesta este al treilea ei roman.

Scriu editorii: „Așteptări, roman publicat în 19 țări și în curs de ecranizare, abordează o tematică foarte actuală legată de prietenia dintre tinere, condiția femeii moderne, anxietățile și frustrările ei față de maternitate, de întemeierea și păstrarea unei familii, de carieră, de așteptările proprii, mai mult sau mai puțin realiste, și de cele ale societății.

Hannah, Cate și Lissa sunt tinere, de nedespărțit, iar viața li se întinde la picioare tumultoasă, cu posibilități nelimitate, inepuizabilă. Locuiesc împreună într-o casă victoriană din inima Londrei, petrec, învață, se bucură de mediul efervescent al vieții artistice din metropolă. Zece ani mai târziu, în plină maturitate, descoperă că nici una dintre ele nu a ajuns acolo unde visase. Nici una dintre ele nu este cu adevărat femeia care credea că va deveni. Cariere departe de a le mulțumi, mariaje în derivă, crize ale maternității le fac pe cele trei prietene să fie invidioase pe împlinirea pe care au impresia că o citesc în viața celorlalte. O invidie discretă, însă nu mai puțin malițioasă, care va schimba cu totul chipul prieteniei dintre ele.”

„Explorând spațiul liminal dintre vise și realitate – și felul cum eșecul afectează relațiile umane –,  romanul Annei Hope este o odă închinată Londrei secolului XXI și o analiză a presiunilor sociale din ziua de azi.“ — The Irish Times

Anna Hope – Așteptări. Traducere din limba engleză  și note de Mihaela Dumitrescu. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 324 pag.