Publicat: 20 Iulie, 2019 - 00:00

„Cel mai bun debut”, aprecia Wall Street Journal despre acest roman finalist la Center for Fiction’s First Novel Prize 2017. Autorul, Jaroslav Kalfař, născut în 1967 în Cehoslovacia, a emigrat la 15 ani în Statele Unite, unde a învățat limba engleză din cărți și desene animate, a obținut un Masterat în Arte Frumoase de la New York University. I s-a acordat National Endowment for the Arts Creative Writing Fellowship 2018. Romanul de față este unul de debut.

Scriu editorii: „Orfan de mic, crescut într-un sat din Cehia de bunicii săi iubitori, Jakub Procházka devine dintr-un cercetător modest primul astronaut al țării. Când o misiune periculoasă către Venus îi oferă atât șansa de a fi erou, așa cum și-a dorit dintotdeauna, cât și un mijloc de a ispăși păcatele tatălui său, fost informator comunist, Jakub se aventurează curajos în necunoscut, lăsând-o în urmă pe Lenka, soția și prietena lui cea mai bună.
Singur în spațiu, Jakub trăiește aventuri paradoxale și se împrietenește cu o ființă extraterestră absolut neobișnuită – reală sau imaginară? – cu care poartă discuții filosofice despre artă și iubire.”

Jakub Procházka fusese trimis să studieze un nor intergalactic ciudat, numit Chopra, care se apropia de planeta Venus, alcătuit dintr-un praf fosforescent nemaiîntâlnit, violet. Extraterestrul era o ființă stranie, burduhănoasă, păroasă, cu opt picioare subțiri, ca de bambus, și 34 de ochi, care reușea lesne să pătrundă în mintea omului și să-i cunoască toate amintirile.

Firește, norul intergalactiv distruge nava astronautului care rămâne în viață, e salvat de o misiunea similară sovietică și readus de pământ. După mai multe peripeții, Jakub Procházka reușește să ajungă în Cehia, dar nu se mai arată lumii - fusese comemorat ca un erou național, iar soția se obișnuise cu gândul dispariției sale.
Un roman despre iubire, ambiție și descoperirea propriei identități.

„Este mai mult decât un roman SF alert și nebunesc.” (New York Times)
 

 

Jaroslav Kalfař – Astronautul din Boemia. Traducere din limba engleză și note de Laurențiu Dulman. Editura Trei, colecția Fiction Connection. 334 pag.

Topic: 

Format: