Publicat: 21 Iunie, 2019 - 00:00

Bănățenii și cei care cunosc viața culturală germană și activitatea celor plecați de la noi, îi cunosc foarte bine activitatea Adrianei Cârcu. Absolventă a Facultății de limba și literatura engleză din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Adriana Cârcu trăiește în Germania, la Heidelberg, unde a emigrat în 1988. Predă limbile engleză și română la Universitatea populară din Heidelberg, este membră a unei asociații care promovează arta, a organizat în prima decadă a anilor 2000 peste 50 de exepoziții cu artiști români și internaționali, a lucrat la o editură germană. 

Dar scrie foarte mult și în limba română: are un blog, colaborează la reviste de prestigiu, cu rubrici permanente, eseuri, cronici, traduceri, a publicat vrei cinci volume cu caracter biografic, eseistic și muzical. În 2010 a fondat, împreună cu poetul Robert Șerban și cu artistul viziual Călin Beloescu, Asociația culturală internațională ArtCiclova Association. Dar s-ar putea însă spune multe despre activitatea acestei frenetice scriitoare care scris mult despre jazz sau despre artiști români plecați în străinătate

În urmă cu aproape doi ani a publicat la editura păstorită de uncristian volumul de față, a cărui ediție germană a fost lansată la Târgul de carte de la Leipzig, în urmă cu un an. Cuprinde 56 de texte apărute în cei cinci ani anteriori în rubrica ”Cronică sentimentală” semnată de autoare în revista ”Orizont”. Regrupate tematic, textele s-au adunat în mai multe părți (Paradisurile pierdute, Ficțiuni esențiale, Zece poeme, Prezent discontinuu, Vedere de pe pod, Vieți și arte, Five 5), menținându-și cronologia în interiorul fiecărei secțiuni. ”Întregul volum este caracterizat de o fluiditate stilistică ce traversează barierele genurilor coagulându-se într-un produs omogen, în care claritate textului este străbătută de subtile valențe poetice.”

Scrie prefațatoarea: ”Auriu este ”un puzzle despre viață, despre frumusețea ei, despre pierderi, despre renunțări, victorii și regrete. Despre iubiri, despre mame, despre tați, despre <<acasă>>, despre prieteni.” Povești trăite în România sau la Heildelberg. Texte în general scurte sau foarte scurte, foarte bine scrise, portrete încântătoare, care rămân în memorie.

 

Adriana Cârcu – Auriu. Prefață de Simona Croitoru. Casa de pariuri literare. 160 pag.

 

 

Topic: 

Format: