Publicat: 4 August, 2018 - 00:00

Extrem de rari sunt scriitorii care nu scriu decât volume enorme, adevărate cărămizi, în plus și majoritatea trilogii. Unul dintre ei este Sarah Lark, nemțoaică născută la Bochum în 1958 – numele este unul dintre pseudonimele folosite de Christiane Gohl (alte pseudonime – Ricarda Jordan, Elisabetn Rotenberg). A fost ghid de turism, profesor de gimnaziu, scriitor de reclame, trăiește în Spania. A scris mult, pentru copii (e iubitoare de cai) și adulți. Pe când lucra ca ghid, a descoperit Noua Zeelandă, pe care o descrie uimitor în romanele sale. În românește au apărut În țara noului alb, cu continuarea Cântecul maorilor, trilogia Strigătul păsării kiwi și acum primul volum din trilogia Aurul maorilor.

Ca mai toate cărțile amintite, e un roman enorm – acest prim volum are peste 700 de pagini!

Într-o postfață, Sarah Lark ține să precizeze că s-a străduit să păstreze cea mai curată autenticitate istorică posibilă: situația din Irlanda, în timpul foametei de la jumătatea veacului al XIX-lea, situația din provincia Wicklow Gaol și de pe vapoarele închisoare britanice, situația din închisorile australiene, mai ales în cele de femei, cu târgurile de căsătorie pentru deținute, autencitatea unor obiceiuri maori.

Prin urmare avem de-a face cu un roman istoric și romantic în egală măsură. Este, de altfel, încă un roman (o trilogie) scris de Sarah Larjk și care are în centru Noua Zeelandă.

Romanul se desfășoara în perioada 1846-1863, în Irlanda, Anglia, Australia și Noua Zeelandă. Kathleen, fiica unui croitor, este îndrăgostită de Michael, tânăr care distila ilegal whiskey, cu care rămâne însărcinată, deși n-au nicio șansă de căsătorie. Ca să facă rost de bani să plece împreună în America, tânărul fură doi saci de grâne pe care-i vinde distilatorilor, este prins și condamnat la zece ani de muncă silnică pe insula Van Diemen’s Land, numele de până în 1856 al insulei Tasmania. După plecarea lui, tânăra se mărită cu un samsar de cai, Ian Coltrane, pregătit să plece în Noua Zeelandă (și acceptă doar când preotul satului îi spune că noua țară e aproape de insula închisorii iubitului ei). Încep peripețiile unui adevărat roman de aventuri, cu personaje exotice – o visătoare, o prostituată, un vas care transporta deținute, un irlandez cu ochi albaștri, maori ș.a.m.d. Firește – violență, brutalităși, bătăi, evadări. Kathleen și Michael se vor reîntâlni, dar nimic nu va mai fi ca pe vremuri.

Kathleen constată - și o spune – că ei doi ”nu sunt părți ale întregului”, că ”nu e suficient de puternică s-l ancoreze”, iar dragostea lor rămâne ”doar o umbră a ei”.

Un roman încântător pentru cititoarele romantice - și până la urmă un roman de vacanță pentru toată lumea.

 

 

Sarah Lark – Aurul maorilor. Volumul 1 al Trilogiei Kauri. Editura RAO. 743 pag.

 

Topic: 

Format: