27 iunie 2022

Lecturi de weekend: Avertizarea

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Povestitorul este un jurnalist, implicat până peste cap, care explamă la un moment dat: „De ce mai multe ori, jurnalismul nu este decât un exercițiu de raportare a situațiilor și a întâmplărilor de interes public. Rar se întâmplă să ducă la doborârea unui politician corupt, o schimbare a legii sau arestarea unui violator. Când se întâmplă aceset lucru, satisfacția este extrem de mare. Știrile noastre despre Sfrâncioc au avertizat lumea și poate că au și slavat vieți. Și au trimis un violator la închisoare. Eram mândru de ce am realizat și mândru să mă numesc jurnalist într-o epocă în care această meserie este atacată încontinuu.”

Semnalăm astăzi probabil una dintre cele mai bune cărți polițiste apărute în traducere românească în acest an, semnată de unul dintre maeștrii recunoscuți ai genului. Pe o temă de strictă actualitate, în egală măsură uluitoare; pornește de la ideea că cercetările legate de AND pot fi măsluite și pot servi unor răufăcători care, în ciuda tututor avertismentelor și precauțiilor luate în laboratoare, ajung să obțină date exterm de personale despre oameni/pacienți și utilizând informațiile genetice, să profite de beteșugurile lor.

Jack McEvoy – scriu editorii -, reporter veteran care a ajutat la identificarea a doi criminali, are o aventură de o noapte cu o femeie care apoi este ucisă brutal. Implicat fără să vrea, McEvoy își dă seama că are de-a face cu un ucigaș cu o minte sclipitoare. Investigând cazul ajunge să facă descoperiri șocante: crima din Los Angeles e asemănătoare cu altele, săvârșite pe tot cuprinsul tării. Eludând poliția, un criminal vânează femei folosindu-se de informația lor genetică.
Scotocind prin colțurile internetului ascuns, Jack e într-o cursă contracronometru pentru a proteja viitoarele victime și a descoperi cine este criminalul.

O povestea foarte palpitantă, care chiar își ține cititorul cu sufletul la gură.

„Un roman cu o tentă întunecată, dar care trebuie citit, mai ales de fanii genului care s-au gândit la un moment dat să își trimită AND-ul unein companii care se ocupă , pentru câteva zeci de dolari, cu testarea și întocmirea arborelui genealogic.” (Kirkus Review)

Michael Connelly – Avertizarea. Traducere de Roxana-Cristina Gheorghe. Editura RAO. 386 pag