12 august 2022

Lecturi de weekend: „Bărbatul care a murit de două ori” de Richard Osman

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Dacă vreți să citiți un roman polițist încântător, amuzant, plin de umor, cu personaje bine conturate și memorabile, cu o acțiune plină de suspans, cu multe întorsături neașteptate, cu un final cu totul neprevăzut, reconfortant chiar dacă pe parcursul lui se înșiruie vreo cinci cadavre, o lectură cum nu se poate mai potrivită pentru orice perioadă, mai ales cea de vacanță, cumpărați această carte. Veți fi răsplătiți din belsug!

Romanul a apărut anul trecut în Marea Britanie și a fost de îndată tradus de Crime Scene Press, editura specializată pe romane mystery și crime, condusă de cel mai bun scriitor de romane polițiste român și de o echipă exigentă, care alege să traducă cele mai de succes cărți ale genului. Autorul, Richard Osman, scriitor, producător, scenarist și prezentator de televiziune, s-a bucurat de un succes uriaș după primul rău roman, ”Clubul Crimelor de Joi”, apărut în 2020, tradus de aceeași editură românească și preznetat de noi la această rubrică anul trecut. „Clubul Crimelor de joi” s-a vândut în peste un milion și jumătate de exemplare. Romanul de față este continuarea aceluia (care a surprins pe toată lumea întrucât personajele principale sunt un grup de pensionari, femei și bărbați, de peste 70 de ani, care reușesc prin inteligență să rezolve cele mai complicate crime). Iar în primele săptămâni s-a vândut în peste 500000 de exemplare.

Scriu editorii: „Elizabeth a primit o scrisoare de la un vechi coleg alături de care a trecut prin multe. Bărbatul are nevoie de ajutorul ei. Povestea lui implică niște diamante furate, un mafiot violent și o amenințare cât se poate de reală la adresa vieții sale. Pe măsură ce numărul cadavrelor crește, Elizabeth îi cooptează pe Joyce, Ibrahim și Ron în căutarea nemilosului criminal. Dar dacă ar da și de urma diamantelor? N-ar fi frumos? Însă de data aceasta prietenii noștri se confruntă cu un dușman care ar fi dispus să scoată din joc patru septuagenari fără să clipească. Poate Clubul Crimelor de Joi să-l găsească pe criminal înainte ca acesta să-i găsească pe ei?”

Un scriitor prlin de umor tipic englezesc– până și în paginile finale de mulțumiri! Trebuie urmărit.

Receptarea critică a fost pe măsură: „O lectură captivantă și emoționantă.” (Sunday Times); „După ce citiți această carte palpitantă, Joyce și ceilalți din gașcă vor fi detectivii voștri preferați.” (Independent); „Personajele lui Osman sunt minunat zugrăvite, iar rezultatul este un roman pe care îți face o reală plăcere să-l citești.” (The Observer)

Richard Osman – Bărbatul care a murit de două ori. Traducere din limba engleză de George Arion Jr. Editura Crime Scene Press. 405 pag.