30 septembrie 2022

Lecturi de weekend: „Biserica și școala, adăposturi sufletești ale culturii noastre naționale” de Pr. Nicolae Puchianu – Moșoiu și Dr. Gheorghe Puchianu

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Istoria unei familii, Moșoiu, din zona Branului, care „a avut ca trăsătură comună spiritul profund patriotic transmis din generațșie în generație.

Semnalăm astăzi o carte dintre cele rare, în general greu de găsit, care reușesc să reînvie personaje extrem de importante pentru devenirea neamului și, simultan, o epocă. Este vorba de o carte alcătuită de preotul iconom stavrofor Nicolae Puchianu-Moșoiu din Râșnov și fiul acestuia, conferențiar universitar dr. Gheorghe Puchianu, despre strămoșul lor, prof. Ioan Moșoiu. Dar și o carte despre istoria unei familii din zona Branului și despre vicisitudinile prin care au trecut de-al lungul timpului locuitorii zonei. Preotul iconom stavrofor Nicolae Puchianu-Moșoiu, soția sa și fiul lor, dr. Gheorghe Puchianu, au decedat după ce s-au infectat cu virusul SARS-Cov-2, în urmă cu exact doi ani. Preotul avea aproape 90 de ani, era un autentic om de cultură, scrisese și publicase 16 cărți și avea o imensă bibliotecă, „aurul vieții mele”, cum o numea cu mândrie. Cu ani în urma declara: „Foarte multe dintre cărţi le-am cumpărat, unele chiar din timpul liceului, fiindcă am iubit cultura dintotdeauna. A fost cred destinul meu, eu provenind din familia care a dat cei mai mulţi intelectuali din zona Branului. A contribuit la alcătuirea acestei biblioteci şi faptul că profesorul Ioan Moşoiu, director al Colegiului Andrei Şaguna, mi-a lăsat prin testament o parte a cărţilor sale. Unele sunt vechi de două sau trei sute de ani.” Înaintea sfârșitului lumesc reușise să încheie cartea de față.

Familia mare pe care preotul Nicolae Puchianu-Moșoiu o descrie într-un capitol introductiv a cuprins nume importante de oameni născuți la Bran, Șimon, Moieciu și zonele limitrofe și care au însemnat ceva nu numai pentru zonă, ci și pentru Ardeal – preoți, învățători, profesori, militari (generalul Traian Moșoiu), oameni politici, juriști, cercetători, cu legături cu mari oameni de cultură (Emil Cioran, de pildă, provine ca descendeță după mamă, din familia Moșoiu, afirmă autorii; sau prof univ Iancu Gonțea – cel care s-a ocupat de și a condus Facultatea de Igiena Alimentației -, fiu al Mariei Gonțea, fică a preotului Ioan Moșoiu). Despre toți aceștia dau seama, cu documente, autorii. Iar din relatări și documente reînvie uimitor o epocă, în general prima parte a secolului trecut, cu evenimente petrecute în zona Branului și a Brașovului, între care vizitele Reginei Maria și întâlnirile Sale cu localnicii.

Cartea este însă, în principal, despre profesorul Ioan Moșoiu, care a fost între 1927 și 1945 director al Liceului Andrei Șaguna din Brașov, pe care l-a făcut să fie recunoscut drept unul dintre cele mai bune din toată țara. Fiu al unui mare preot, cu legături cu cei care au făcut Unirea după primul război mondial, profesorul Ioan Moșoiu a refuzat să ajungă și el preot, îndreptându-se spre profesorat. S-a implicat în mulțime de probleme ale învățământului, orașului și țării, prin cuvântări și conferințe. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost nevoit să evacueze cea mai mare parte din biblioteca Liceului Şaguna, iar valorosul patrimoniu de odoare, picturi, cărţi şi manuscrise, să fie asigurat de primejdia distrugerii şi înstrăinării: și-a pus casa sa de la Bran – Şimon la dispoziţia Liceului Şaguna, să depoziteze o parte din valorile liceului. Din anul 1947-1948, când familia regală a fost înlăturată de la conducerea României şi în locul ei s-a instalat guvernul comunist, profesorul Ioan Moşoiu a fost arestat şi a trecut prin purgatoriul cercetărilor politice, unde a fost interogat cu ameninţare de deţinere pe viaţă pentru că era fiu de preot, că era nepotul generalului Traian Moşoiu, că a deţinut funcţia de director timp 17 de ani, că a predat istoria şi geografia anticomunistă, că a fost ucenicul lui Nicolae Iorga și Simion Mehedinţi şi că a avut legături cu familia regală. După scăparea din detenţie, directorul de odinioară a fost retrogradat, fără dreptul de a mai preda la Liceul Andrei Şaguna.

Partea a doua a volumului – de fapt cea mai mare parte a cărții – cuprinde cuvântările și conferințele profesorului Ioan Moșoiu, pe teme dintre cele mai diverse, dar în special referitoare la școală, învățământ, biserică și istoria națională.

Pr. Nicolae Puchianu – Moșoiu și Dr. Gheorghe Puchianu – Biserica și școala, adăposturi sufletești ale culturii noastre naționale. Cuvântări și conferințe Prof. Ioan Moșoiu, Liceul Andrei Șaguna din Brașov 1928-1945. Editura Universității Transilvania, Brașov. 536 pag.