31 ianuarie 2023

Lecturi de weekend: „Burnout. Ghid de supraviețuire” de Imogen Dall

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Imogen Dall este o tânără americană interesată de sănătatea mintală și care a conceput acest ghid de supraviețuire – prima sa carte – destinat să asigure soluții de relaxare după muncă și să-i convingă pe evntaulii cititori că există viață și în burnout. Sindromul burnout a devnit tot mai cunsocut în lumea profesională din ultimele decenii, mai ales că se presupune că duce la depresie. Este considerat o boală profesională și se manifestă prin oboseală cronică, epuizare, lipsă de motivație, frustrare și emoții negative. Specialistii in resurse umane colaboreaza indeaproape cu medici specializati in diverse ramuri ale medicinei si cu psihoterapeuti in incercarea de a combate aceasta disfunctie profesionala intalnita tot mai des in randul angajatilor. Termenul a fost folosit pentru prima dată in anul 1970 de psihologul american Herbert Freudenberger pentru a descrie consecințele severe ale stresului și ale asteptărilor nerealiste pe care oamenii le au față de climatul de lucru. Psihologii susțin că fenomenul de burnout apare fără să realizăm, ne seacă de energie, ne deprimă fără să conștientizăm de ce. Indiferent de sex, naționalitate, natura companiei in care lucrăm.

Imogen Dall, care a trecut prin acest sindrom pe când lucra în publicitate, afirmă că ghidul e plin de „sugestii practice menite să te ajute să depășești momentele deja grele. Nu există o magie. Poate că sfaturile nu vor vindeca bournoutul în totalitate, dar îți vor oferi o alinare imediată. Dall tratatează probelemele de urgență (întâi îndepărtatea ataculrilor de panică și a ideii că ești pe moarte),  problemele pe termen scurt și problemele pe termen lung.

Imogen Dall – Burnout. Ghid de supraviețuire. Traducere din engleză de Anastasia Ilie. Curtea Veche Publishing. 192 pag.