25 aprilie 2024

Lecturi de weekend: „Cabana de la sfârșitul lumii” de Paul Tremblay

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Familia voastră trebuie să aleagă și să sacrifice de bunăvoie pe unul dintre voi trei, pentru a opri apocalipsa. După ce faceți alegerea, care știu că e imposibilă, va trebui să îl ucideți pe cel ales. Dacă nu veți putea face alegerea sau nu veți putea duce la capăt sacrificiul, lumea se va sfârși, Voi trei veți trăi, dar restul oamenilor de pe planetă, adică mai bine de șapte miliarde de suflete, vor pieri.”

O excelentă premisă pentru un roman horror, foarte bine scris, copleșitor de-a dreptul. Cei cărora le place genul, vor avea de a face cu o scriere admirabilă.

Undeva într-o cabană din pădurile statului american New Hampshire trăiesc în fericire doi homosexuali care au adoptat o fetiță (acum de aproape opt ani) de la un orfelinat, au cheltuit o avere în multimple operații care i-au îndreptat buza de iepure și o iubesc ca pe copilul lor. Pe neașteptate, peste ei năvălește un grup de patru persoane care susțin că trebuie să salveze lumea de apocalipsă, iar singura cale e să-i convingă pe cei doi să sacrifice pe unul dintre ei. Discuții lungi, tensiune, violență, inevitabil apar morțile, dintre atacatori, care pier unul după altul. Cei doi încearcă să găsească explicații logice pentru tot ce se întâmplă. „O sectă de homofobi – spune unul dintre ei – care așteaptă apocalipsa, ca niște soldați pioși ai zeului lor, cred că au puterea să o oprească dacă pot manipula niște gay să își facă rău unul altuia. Iar dacă nu reușesc, atunci trebuie să declanșeze ei înșiși sfârșitul lumii. Sunt bolnavi, halucinează și toate faptele lor, din trecut și din prezent, îi ajută să își păstreze intact delirul.” Dar lucrurile nu par întru totul așa.

Scriu editorii: „Cabana de la sfârșitul lumii este poveste plină de suspans, în care tensiunea acțiunilor se menține până la ultima pagină. Deși o istorie plină de orori, natura umană se evidențiază în mod remarcabil.
Astfel, cartea se transformă într-un exemplu de supraviețuire și sacrificiu. Un copil în vârstă de șapte ani și părinții săi sunt în vacanță într-o cabană îndepărtată, pe un lac liniștit din New Hampshire. Într-o după-amiază, când micuța prindea lăcuste în curtea din față, un străin apare pe neașteptate pe alee. Cel mai mare bărbat pe care îl văzuse vreodată. Dar Leonard este tânăr, prietenos și o cucerește aproape instantaneu. Apoi își cere brusc scuze și îi spune copilului: <<Nimic din ceea ce se va întâmpla nu este vina ta>>. Încă trei străini ajung apoi la cabană purtând obiecte neidentificabile și amenințătoare.”

„O poveste strălucită despre supraviețuire și sacrificiu, care face legătura intre puterea unei convingeri si potențialul uman pentru o violență fără limite.” – Kirkus Reviews

Paul G. Tremblay, născut în 1971, cu un master în matematică, este un autor și editor american de horror, dark fantasy și science fiction.

Paul Tremblay – Cabana de la sfârșitul lumii. Traducere din limba engleză de Oana Barbu. Editura RAO. 280 pag.