Publicat: 21 Iunie, 2020 - 00:00
Share

Ismail Kadare este unu dintre marii scriitori contemporani. Albanez născut în 1936, a debut la optsprezece ani, cu un volum de poezie, primul roman publicându-l în 1963, celebrul „Generalul armatei moarte”. A publicat foarte mult. În 1990 a primit azil politic în Franța. A fost recompensat cu numeroase premii și distincții literare. În 2016, statul francez i-a conferit Legiunea de Onoare, în grad de Comandor. Opera sa, nominalizată frecvent la Premiul Nobel, este tradusă în peste 40 de țări.

Volumul pe care îl semnalăm astăzi cuprinde patru nuvele: „Călărețul cu șoim”, „Povestea Uniunii Scriitorilor din Albania, în fața oglinzii unei femei”, „Iarna la cafeneaua Riviera” și „Zborul cocorului”.

Scriu editorii: „Volumul de față se constituie din patru incursiuni exemplare în lumea absurdului totalitar, surprins cu instrumentele precise ale unui mare scriitor. Călărețul cu șoim, tabloul care împodobește salonul contelui Ciano din casa de vânătoare de la Lezha, în Albania, declanșează un funest și inexplicabil șir de violențe, iar blestemul său îi lovește întâi pe fasciștii italieni și apoi pe mai-marii regimului comunist de la Tirana. Cu Povestea Uniunii Scriitorilor din Albania, în fața oglinzii unei femei, Iarna la cafeneaua Riviera și Zborul cocorului pătrundem în intimitatea aparatului represiv albanez care macină, printre monstruoasele sale roți dințate, conștiințe și destine. Scrise la persoana întâi, aceste ultime trei proze au toate ingredientele ficțiunii lui Ismail Kadare: claritate, putere de analiză și un sarcasm inegalabil și amar.”

 

 

 

 

Ismail Kadare – Călărețul cu șoim. Traducere de Marius Dobrescu. Editura Humanitas fiction, colecția Raftul Denisei. 204 pag. 

 

 

 

Topic: 

Format: