15 august 2022

Lecturi de weekend: „Călător în Lumea Mare” de Bogdan Teodorescu

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Nu știu dacă lumea noastră va mai arăta vreodată ca înainte de 2020, dar nici nu sunt sigur că acest lucru contează. Cred că e important să ne bucurăm din nou și, dacă această bucurie provine din turism, atunci haideți să călătorim!”

Pe Bogdan Teodorescu cei mai mulți îl cunosc drept un sobru și exact profesor universitar al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, îl vor fi văzut în destul emisiuni de dezbateri televizate. Dar este și jurnalist și mai ales criitor, a publciat romane, unele cu tentă polițistă, și jurnale excelente de călătorie. Primul dintre acestea a fost „54/24”, în 2008, adică 54 de locuri din 24 de țări, carte care a avut „doza ei de succes” și a fost urmată, în 2011 de „Călător în Lumea Mare”. Acum, după 11 ani, putem semnala a doua ediție. Căreia i-a adugat o prefață nouă.

„Prefața acestei cărți apărute în 2011 se numea <<Gaudeamus – să ne bucurăm>>. În același celebru imn studențesc vechi de mai multe sute de ani, strofa a treia începe cu versurile – <<Vita nostra brevis est/ Brevi finietur.>> Ceea ce s-ar traduce – <<Viața noastră este scurtă/ și se va termina curând>>. Aceasta este o realitate a propriei noastre condiții. O înțelegem foarte repede și învățăm apoi să funcționăm în ea.
Viața este limitată și mai mereu are un final neașteptat și nedorit. Pandemia a adăugat elemente suplimentare de nesiguranță și ne-a făcut încă și mai conștienți de perisabilitatea propriei existențe. Nu știu dacă lumea noastră va mai arăta vreodată ca înainte de 2020, dar nici nu sunt sigur că acest lucru contează. Cred că e important să ne bucurăm din nou și, dacă această bucurie provine din turism, atunci haideți să călătorim din nou! Vă urez din nou lectură plăcută, dar mai ales, drum bun!”

Sunt texte/povstiri despre Novgorod, Rusia; Gierloz, Polonia; Teotihuacan, Mexic; Cape Town, Africa de Sud; Bouillon, Belgia; Keukenhof, Olanda; Ciudad de Mexico; Tallinn, Estonia; Helsinki, Finlanda; Italia, Austria, Ungaria; Sankt Petersburg; Taroudant, Maroc; Barcelona; Mystras, Grecia; Veliko Tarnovo, Bulgaria; Salalah, Oman; Mombasa, Kenya; Durban, Africa de Sud; Trakai, Lituania; Riga, Letonia; Insulele Lerins, Franța; Gizeh, Egipt; Victoria, Seychelles; Knysna, Africa de Sud; Meteora, Grecia; Tsavo, Kenya; și Londra.

O excelentă lectură de vacanță, când lumea s-a redeschis după pandemie.

Bogdan Teodorescu – Călător în Lumea Mare. Ediția a doua. Editura Tritonic. 207 pag.