27 octombrie 2021

Lecturi de weekend: Când înfloresc caișii

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Între cele mai vândute cărți la prima ediție a Festivalului Internațional de Carte Litera.ro, desfășurat între 28 iulie și 1 august a avut loc Festivalul Internațional de Carte Litera.ro, pe locul al doilea s-a aflat cartea pe care o semnalăm astăzi, un roman de debut foarte apreciat de critici și cititori deopotrivă.

Autoarea, Gina Wilkinsopn, a fost jurnalistă, realizatoare de documentare și corespondent extern al mai multor posturi de televiziune. A trăit și a lucrat mai mult de douăzeci de ani în mai multe țări – Irak, Thalianda,Sri Lanka, Brazilia, Canada. În Irak a ajuns în 2002, când soțul ei care lucra la UNICEF a fost detașat în această țară, iar ea și-a găsit un post la altă agenție a Națiunilor Unite. Era încă la putere Saddam Hussein, curând a început războiul și toate s-au dat epste cap. Oricum, Gina Eilkison a cunoscut în mod direct cea mai cruntă perioadă din istoria țării, cu poliția secretă a regimului lui Saddam și ororile războiului. Cam despre asta este romanul ei de debut.

Scriu editorii: „Noaptea, în grădina parfumată a Hudei, din orașul Bagdad, vântul bate dinspre deșert, foșnind frunzele caișilor și prevestind, parcă, sosirea oaspeților nepoftiți. Huda, secretară la Ambasada Australiei, trăiește cu teama de persecuțiile poliției secrete – mukhabarat – care vânează fiecare informație ce ar putea fi folosită împotriva Americii și a aliaților săi. Hudei i s-a ordonat să se apropie de Ally Wilson, soția viceambasadorului, și, cu toate că nu-și dorește câtuși de puțin să devină informatoare, acceptă, temându-se pentru soarta fiului ei adolescent. Ceea ce nu știe însă este că și Ally are propriile secrete primejdioase.

Prietena din copilărie a Hudei, Rania, fiică de șeic, s-a bucurat de multe privilegii în tinerețe. Acum, însă, când averea familiei s-a dus, Rania face și ea, la fel ca toată lumea, eforturi disperate să supraviețuiască și, mai presus de orice, s-o ferească pe fata ei de primejdii. În Irak, unde trădarea amenință la fiecare pas, cele trei femei trebuie să își pună toată încrederea într-o nouă loialitate, încă fragilă, în timp ce descoperă câte sacrificii sunt dispuse să facă pentru a-și apăra familiile.

În acest roman de debut, plin de suspans, trei femei curajoase se confruntă cu probleme complexe, ce țin de încredere, prietenie, maternitate și trădare, sub regimul opresiv al unui dictator nemilos și al poliției sale secrete.”

„Secretele și minciunile intense se împletesc la fel de strâns precum parfumul florilor de cais și fumul de narghilea. Wilkinson întrețese, cu detalii convingătoare, miasma fricii și a distrugerii ce au caracterizat regimul lui Saddam Hussein. Personaje complexe și intrigi cu miză mare.“ Publishers Weekly

Gina Wilkinson – Când înfloresc caișii. Traducere din limba engleză și note de Mariana Bulat. Editura Litera, colecția Buzz Books. 281 pag.