Publicat: 15 Decembrie, 2019 - 00:00
Share

William Thomas Harris este un scriitor american născut în 1940, celebru pentru romanele sale de suspans și personajele malefice, între care Hannibal Lecter este neegalat. A scris puțin, doar șase romane, majoritatea au fost ecranizate („Tăcerea mieilor” a obținut Premiul Oscar la majoritatea categoriilor), și se cunosc foarte puține despre el: nu acordă interviuri, nu apare în public și, potrivit unor relatări ale apropiaților, privește actul scrisului ca pe o tortură.

La sfârșitul primăverii acestui an a publicat al șaselea roman, cel de față, pe care Editura RAO s-a și grăbit să-l traducă. 

Thomas Harris nu se dezminte: e vorba de un nou roman tensionat și plin de orori. Eroina care îi dă numele, Cari (Caridad) Mora, este o tânără extrem de frumoasă, venită ilegal din Columbia la Miami, pe când trăia Pablo Escobar. Copilă fiind, fusese răpită, ca alte mii de copii columbieni, de gherilele marxiste FARC, învățată să lupte, să fie violentă și fără milă. Reușește să fugă din tabăra luptătorilor, firește că este urmărită să fie asasinată și, ca să scape, pleacă din țară. La Miami îngrijește bătrâni, e femeie de serviciu și menajeră în casa lui Pablo Escobar care a ascuns 500 de kilograme de aur într-un seif blindat în subsolul spălat de maree ale vilei. Firește, nu-și uită pregătirea militară care îi salvează viața. Pentru că, după moartea lui Pablo Escobar, când vila este scoasă la licitație, mai multe grupuri de traficanți de droguri vor să pună mâna pe aurul ascuns în subsol, cu ajutorul tinerei. Aparent, lucrul ar fi imposibil fără ca întregul edificiu să sară în aer, cu recuperatori cu tot. Dar una dintre echipe insistă, convinsă că „Pablo nu voia să-și ascundă banii pentru vecie. Voia să ajungă la ei. Așadar, trebuie să existe o cale de a ajunge la seif.” Între traficanți se află și un bărbat, Hans-Petre Schneider, cu gusturi terifiante, care își câștigă existența înlesnind împlinirea fanteziilor sexuale violente și morbide, ale unor oameni foarte bogați – le face rost de femei foarte frumoase care sunt mutilate înaintea jocurilor sexuale. Schneider va primi mulți bani dacă o va livra unui asemenea om. Cele două fire ale thrillerului, obținerea aurului și livrarea femeii, se împletesc într-o poveste tensionată, cu multă violență și mulți morți.

Un roman straniu și amuzant în același timp, pentru că poate fi citit ca o fantezie.

 

Thomas Harris – Cari Mora. Editura RAO. Traducere din limba engleză și note de Gabriel Stoian. 281 pag.

 

 

 

Topic: 

Format: