Publicat: 8 Decembrie, 2018 - 00:00
Share

În preajma sărbătoririi Marii Uniri, Editura Integral a mai scos pe piață alte două volumașe din seria Colecția Regală prezentată de Dan-Silviu Boerescu, XX și XXI.

 

Casa Regală a României și Marea Unire.

Rolul Familiei Regale și al celor doi Suverani – niciunul născut în România, dar care se identificaseră afectiv cu țara de adopție –, Regele Ferdinand și Regina Maria, a fost unul decisiv, alăturându-se contribuției elitelor politice din toate regiunile locuite de români și sacrificiului extraordinar făcut de bravii ostași ai armatei.

Însă, dincolo de ceremoniile festive ce au urmat, s-au petrecut o serie de evenimente mai puțin cunoscute, de obicei evitate de manualele de istorie. Capitole despre: Coroana de Oțel și coroana de aur cu nestemate; Regele Carol I – o decizie imposibilă pentru un fost ofițer german și strania ipoteză legată de sfârșitul său după hotărârea Consiliului de Coroană ținut la Sinaia; Regina Maria, eroina națională a Reîntregirii; Momentul decisiv pentru soarta țării: Regele Ferdinand se adresează ostașilor aflați în pragul dezastrului; 1 Decembrie 1918 celebrat de Familia Regală la Iași, în „capitala de război a României”; Un mare secret istoric: Suveranul Reîntregirii a fost la un pas să adauge proiectului său politic și Coroana Ungariei!; Mărturiile Marii Uniri – un album fotografic pentru Rege; Pergamentul Unirii adus Regelui la București; Suveranii României despre Unirea din 1859 și Marea Unire din 1918.

 

96 de spuneri și întâmplări memorabile din viața Regelui Mihai I.

Un puzzle incredibil cu crâmpeie fabuloase din cei 96 de ani ai vieții ultimului Suveran al României:

„N-o să las țara pe mâna unui copil!”; O presupusă înregistrare a ultimei discuții între Regele Mihai și Ion Antonescu;  De ce n-a fost grațiat Mareșalul; Ușa trântită de Vâșinski; Greva regală; Trădarea lui Churchill; O lacrimă pe obrazul unui ofițer; 101 lovituri de tun; Fără nume de alint!; Regele-Copil; O nouă poreclă(!); Obligațiuni „de serviciu”; Detronat de propriul tată; La Moși; Micul automobilist la 6 ani; Mașinile Regelui; Jaguarul albastru; Atelierul; Jeep-uri istorice restaurate personal; Tur de forță la 84 de ani; Povestea avionului favorit; Cariera militară; La vânătoare de potârnichi cu Carol al II-lea; Experiența traumatică avută cu amanta lui Carol al II-lea; O actriță italiancă pleacă la mânăstire; Prima întâlnire cu Principesa Ana de Bourbon-Parma; Cum se îndrăgostește un Rege; Regele și farmacista după bombardament; Coșul cu ouă sparte de la Săvârșin; „Nemuritoarele lucruri mici, inginerești, ale Regelui Mihai”; „Citesc Biblia în limba română”; Trei minuni cărora le-a fost martor Regele Mihai; Îndemnul adresat tinerilor protestatari după tragedia de la „Colectiv”; N-a albit niciodată; Ultimele clipe; Fenomen inexplicabil la înmormântarea Suveranului; De ce nu poate fi canonizat Regele; Coroana pe stema României; Testamentul politic al Regelui Mihai I al României.

 

Colecția Regală și-a propus să prezinte istoria Casei Regale a României, ale cărei personaje, de la Carol I la Mihai I, au marcat decisiv momentele cele mai importante ale ultimului veac și jumătate al Principatelor, Regatului și Republicii Populare/Socialiste sau, revenind în vâltoarea clipei, al unei Românii fără de noimă și identitate precisă, parcă mereu pierdută în caruselul european și mondial. Fără contribuția novatoare a Casei Regale nu se știe când și cum România ar fi putut trece din feudalismul întârziat direct în epoca modernă, cum fără acțiunile inspirate și deciziile înțelepte luate (uneori, contra inimii și a glasului sângelui!) de Suverani (Regele Carol I, Regele Ferdinand și Regina Maria) niciodată nu s-ar fi putut înfăptui, la 1 Decembrie 1918, unica Românie Mare.

Colecția va avea în final 25 de volume.

 

 

Casa Regală a României și Marea Unire. Docu-drame și mituri istorice evocate de Dan-Silviu Boerescu, însoțite de consemnări de presă. Editura Integral, colecția Regală, XX, 127 pag. 96 de spuneri și întâmplări memorabile din viața Regelui Mihai I. Docu-drame și mituri istorice evocate de Dan-Silviu Boerescu, însoțite de consemnări de presă. Editura Integral, colecția Regală, XXI, 139 pag.

 

 

Topic: 

Format: