Publicat: 5 Iunie, 2020 - 00:00
Share

Agnes Grunwald-Spier s-a născut la Budapesta, în iulie 1944. Când era doar un mic copil, Agnes și mama ei au fost salvate de la deportare de un ofițer necunoscut. In noiembrie 1944, acestea au fost trimise în ghetoul din Budapesta, de unde au fost eliberate pe 18 ianuarie 1945. Familia a plecat în Anglia în mai 1947. Tatal ei, care a fost arestat de fasciștii maghiari și trimis la muncă silnică, s-a sinucis in iunie 1955. Agnes Grunwald-Spier a studiat politică și istorie la Universitatea Oxford Brookes, și-a luat diploma de master în Studii despre Holocaust la Universitatea din Sheffield (1996-1998). După care au urmat cercetările legate de salvatorii din perioada Holocaustului (1999-2009) si publicarea cărții de față în 2010.

„În această carte – scrie Sir Martin Gilbert în prefață - Agnes Grunwald-Spiel face referire la acele omisiuni importante și inevitabile în recunoașterea faptelor celor <<Drepți între popoare>>. Au fost sute, poate chiar mii de tentative de salvare care au eșuat, de cele mai multe ori din cauza trădărilor din partea vecinilor sau a colaboratorilor locali, despre care nu a rămas nicio mărturie: indivizi sau chiar familii întregi au fost ucise pentru că au fost prinse salvând evrei. De cele mai multe ori, atunci când erau descoperiți, cei care încercau să salveze și cei pe care încercau să îi salveze erau uciși de forțele brutale de ocupatie, pentru care încercarea de a salva un evreu era o crimă care se pedepsea cu moartea. Documentele scrise despre Polonia sub ocupație germană arată cât de răspândite erau aceste represalii prin crimă. (…)Agnes Grunwald-Spier a scris o carte care ne poate oferi o rază de speranță pentru omenire, un manual modern pentru un cod de conduită care contrastează și poate compensa impulsurile egoiste, negative și distructive ce există și în ziua de azi în mult prea multe zone ale globului.”

 Cartea e structurată pe trei capitole – Salvatori din motive religioase; Salvatori din motive umanitare; Salvatori din alte motive. Deși s-a scris mult pe această temă, pentru prima oară apar nume despre care nu s-a mai vorbit înainte.

Volumul are și două anexe foarte utile. Anexa 1 a volumului cuprinde un material despre Yad Vasem și “Drepți între popoare”. Anexa 2 cuprinde: detalii despre salvatorii și informatorii din paginile cărții, un tabel cu „Drepții între Popoare” pe țări, față de populațiile naționale; un  tabel cu detalii despre salvatori și persoanele salvate. Volumul se încheie cu un calup de câteva fotografii grăitoare.

 

 

 

Agnes Grunwald-Spier – Ceilalți Schindleri. De ce unii oameni au ales să salveze evrei în timpul Holocaustului. Cuvânt-înainte de Sir Martin Gilbert. Traducere din limba engleză de Corina Tănase. Meteor Publishing. 367 pag.

 

 

Topic: 

Format: