15 august 2022

Lecturi de weekend: „Celălalt pasager” de Louise Candlish

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Un ingenios thriller psihologic… Au loc flirturi, se formează alinațe, iar trădarea este la ea acasă. Inteligent meșteșugitele orori de navetist imaginate de Candlish oferă suficienți fiori care să răsplătească fidelitatea fanilor cu vechime și să atragă alții noi.” (Publishers Weekly)

Scriitoarea britanică Louise Candlish a publicat până acum paisprezece romane, bine primite, iar ”Casa noastră” a primit premiul Crime and Thriller Book of the Year și a fost ecranizat.

Scriu editorii: „Totul se petrece extrem de repede. Astăzi duci o viață de vis, făcând naveta cu vaporașul spre serviciu, alături de carismaticul tău vecin Kit, care stă pe scaunul de-alături. A doua zi, Kit nu mai apare pe vas, iar soția lui, Melia, îi anunță dispariția.

Când să te dai jos la destinație, te așteaptă poliția. Alt pasager te-a văzut certându-te cu Kit pe vas, în drum spre casă, cu o seară înainte, iar autoritățile spun că aveai motive să-i dorești moartea. Tu te împotrivești. Erai prieten cu Kit – întrebați-o și pe Melia, care te va susține cu siguranță. Și cine este, mai exact, celălalt pasager care te arată cu degetul? Și ce știu ceilalți despre viața ta?

Nu, indiferent ce pericol te-a urmărit aseară în drum spre casă, tu ești nevinovat, complet nevinovat.

Nu-i așa?”

Și totuși, există dovezi care ăl încriminează pe omul nevinovat, plantate cu grijă de soția celui dispărut, care aplănuit totul cu minuție, în speranța că va obține o sumă enormă drept despăgubire. Numai că, pentru succes, soțul ar trebui să nu mai apară vreodată, chiar să moară. Și moare. Iar tot universul celuilalt bărbat se prăbușește și omul este condamnat.

Personaje puternice, o eroină care își joacă excelent rolul de ființă insensibilă, dornică doar să-și ducă la îndeplinire dorința de a se căpătui.

„Suspans psihologic la cote maxime, deopotrivă elegant și sinistru.” A.J. Finn

„Sunt o MARE fană a scriiturii lui Louise Candlish, însă chiar a dat lovitura cu acest volum cu atmosferă hitchcockiană în care sentimentul de spaimă crește tot mai mult, iar suspansul devine de nesuportat, acumulându-se până la un deznodământ incredibil. De citit neapărat!”- Lucy Foley

Louise Candlish – Celălalt pasager. Traducere din limba engleză și note de Dana-Ligia Ilin. Editura Leda Bazaar. 398 pag.