Publicat: 23 Februarie, 2019 - 00:00
Share

Editurile au întâmpinat în fel și chip Centenarul Marii Uniri de anul trecut: unele au publicat istorii stufoase (dar necesare), altele s-au îndreptat spre memorii și albume de fotografii rare, altele au optat pentru biografii ale oamenilor care au pregătit într-un fel sau altul Unirea. Crime Scene Press, editură cu un profil aparte și bine definit, romanul polițist și de mistere, a optat pentru altă idee. O spun chiar membrii redacției, într-un fel de preambul:

”A fost, mai întâi, un joc de cuvinte datorat lui Alexandru Arion, directorul Crime Scene Press. însă ceea ce iniţial părea doar un simplu amuzament ne-a dat ideea de a alcătui o culegere de povestiri noir de­dicate Centenarului.

La urma-urmei, de ce prozatorii mystery&lhriller n-ar fi şi ei prezenţi cu scrisul lor la marea sărbătoare a românilor?

Au răspuns la provocarea noastră câţiva scriitori din toate generaţiile, unii dintre ei publicaţi cu multe cărţi la Crime Scene Press, alţii apărând pentru prima oară la noi - printre ei şi un debutant! Sperăm ca în următorii ani să le vedem numele şi pe coperţile ro­manelor pe care le edităm.

Aceasta nu e o antologie - cu o singură excepţie, naraţiunile pe care le veţi parcurge (ordonate după criteriul vârstei autorilor) văd pentru prima oară lu­mina tiparului. Ele sunt diverse şi ca stil, şi ca mod de reflectare a măreţului eveniment. Niciuna nu înşiră multe date fastidioase, culese de prin manuale şi tra­tate de istorie.

Acţiunea unor povestiri e plasată chiar în ziua de 1 Decembrie 1918, sau în preajma acestei zile. Alte­le relatează întâmplări din contemporaneitate, care, însă, sunt o consecinţă şi a actului Marii Uniri.

N-o să găsiţi nimic bombastic, lozincard, găunos n ceea ce urmează. Dimpotrivă, veţi întâlni emoţie, vibraţie autentică şi francheţe.

Toate povestirile au o construcţie ingenioasă, o desfăşurare tensionată şi imprevizibilă.

Dar nu la aşa ceva te aştepţi când citeşti pagini semnate de autori de suspans?”

După o primă povestire al cărei sens este că se cam alege praful de tot pe ce punem mâna, noi, românii, urmează câteva povestiri foarte diverse a căror acțiune se petrece chiar de ziua Marii Uniri sau în preajmă:

””Dracula forvever”, de Stelian Țurlea; ”În plan secund”, de George Arion; ”Întunecatăî, Alba”, de Michael Haulică; ”Banda desenată a ctimei”, de Ovidiu Pecican; ”Necunoscutul fotograf al Unirii”, de Petre Crăciun; ”Elementar, dragă Hațieganu”, de Caius Dobrescu; ”Ceafă”, de Alexandru Arion; ”Imaginile vă pot afecat emoțional”, de Mircea Pricăjan; ”Victimă colaterală”, de Oana Stoica-Mujea; ”Danse macabre”, de George Arion Jr.; ”Ex oriente lux”, de Mihnea Arion.

 

CenteNoir. Proză scurtă mystery & thriller. Crime Scene Press. 253 pag.

 

Topic: 

Format: