30 septembrie 2022

Lecturi de weekend: „Christian Dior. Povestea unei vieți” de Marie-France Pochna

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Civilizația noastră este un lux, și pe ea o apărpm. (…) Am considerat meseria mea ca fiind un fel de luptă împotriva a tot cee timpul nostru poate avea mediocru și demoralizant” (Christan Dior)

Marie-France Pochna este professor, producător TV, precum și expert în modă și tendințe de lux. A publicat biografii ale unor personalități din această lume, precum Marcel Boussac, fondatorul Casei Dior, Gianni Agnelli sau Nina Ricci. Este autoritatea recunoscută în tot ceea ce legat de viața și creația lui Christian Dior.

Scrie, în cuvântul ănainte al cărții pe care o semnalăm astăzi, că vedem numele lui Dior prezent pe cele mai faimoase bulevarde ale lumii. O dovadă că viața unui om mare nu se oprește odată cu moartea sa

Mare revoluționar al modei în perioada postbelică, Christian Dior a fost cel care, în doar un deceniu, din 1947 până în 1957, a rescris relulile modei și a deschis o nouă eră în haute couture.

„Născut sub o stea norocoasă (în 1905) – scriu editorii -, în timpul acelei unice Belle Epoque, Christian Dior a avut o copilărie magică. Apoi, în adolescență, s-a lăsat vrăjit de nebunii ani ’20, când a trăit o viață boemă alături de artiști și scriitori geniali care își șlefuiau talentul sub ochii deja experimentaților Jean Cocteau și Max Jacob. Drumul său prin Marea Criză, urmată de falimentul familiei, și ulterior prin perioada războiului și a Ocupației l-a condus pe nesimțite către frumos. Și către succes.

Fiecare pagină a acestei cărți este o comoară semnată „Dior”, care merită să stea alături de celebrele sale creații.”

A avut și o soră, la fel de norocoasă ca el, Catherine Dior, care a activat în Rezistența Franceză, a fost capturată de Gestapo în 1944 și deportată în lagărul de la Ravensbrück, dar s-a întors cu bine în Franța iar, doi ani mai târziu, primul parfum lansat de fratele ei va fi numit, în cinstea sa, Miss Dior.

A colaborat, imediat după război, cu Marcel Boussac, proprietarul casei de modă Philippe et Gaston, care se afla în căutarea unui desginer pentru revitalizarea afacerii. Dar Dior dorea să creeze o casă de modă nouă, sub propriul său nume. Boussac a acceptat să-i finanțeze proiectul. Christian Dior urma să se ocupe de partea creativă a afacerii. În scurt timp, casa Dior avea să se transforme într-un adevărat imperiu al modei, s-a extins și în industria accesoriilor, comercializând sub marcă proprie blănuri, pălării, mănuși, ciorapi, pantofi, bijuterii și parfumuri, totul pentru a crea un look complet, elegant din cap până în picioare, exact așa cum și-l imagina Dior. A fost o premieră în istoria caselor de modă, care până atunci produceau doar îmbrăcăminte (și, eventual, parfumuri, precum Chanel); în câțiva ani însă, modelul Dior va fi preluat de toți marii creatori de modă. Iar „New Look”, numele noii colecții, avea să-l facă celebru pe Christian Dior.

Un „creator de vise”.

Marie-France Pochna – Christian Dior. Povestea unei vieți. Traducere de Anca Măgurean. Editura RAO. 457 pag.