Publicat: 3 Iulie, 2020 - 00:00
Share

Acțiunea romanului polițist pe care-l semnalăm astăzi se petrece în satul elvețian de munte Gryon. Într-un interviu, Marc Voltenauer explică de ce a ales acest sat: „Gryon, un mic sat de munte, fără istorii, cu puțin peste o mie de locuitori. O atmosferă ca de sufragerie, în care inspectorul are pe toată lumea la îndemână. Sau aproape… Satul este izolat, dar nu ermetic. Asta lasă jocul deschis și oferă posibilități de a aduce elemente externe: familiile care au locuit acolo timp de multe generații. Un loc în care lumea rurală se confruntă cu modernitatea. (…). Și apoi Fond-de-Ville, inima satului care emană o atmosferă cu totul specială. Locul unde este amplasată fântâna cea mare – unde femeile satului se întâlnesc pentru a spăla rufe – și biserica din piatră – unde sunt sărbătorite toate botezurile, nunțile și înmormântările – sau sala parohială unde bărbații se întâlnesc pentru a lua decizii. Acestă răscruce de drumuri ce a fost martoră la toate evenimentele satului, locul care păstrează cu mare grijă toate amintirile comunității. Doar deschide ochii și ascultă! Aici, fiecare piatră are ceva de spus. Prin urmare, Gryon a fost pentru mine un cadru perfect pentru a întâmpina un criminal cu sânge rece. Dar era nevoie ca un inspector de poliție să prindă viață. Un fel de Harry Hole (polițist creat de Jo Nesbo) care este în același timp singur, deprimat, alcoolic și cuceritor? Sau un Wallander (personaj al lui Henning Mankell) melancolic, ciudat, stângaci și la fel de captivant? Sau un Anders Knutas (personaj principal al autoarei suedeze Mari Jungstedt) care trăiește o viață de familie confortabilă pe o insulă suedeză?

Aici s-a născut în mintea mea Andreas Auer. Andreas este un bun epicurian (oare?). A crescut la oraș și acum locuiește într-un sat, la munte. Este homosexual și trăiește fără griji într-o relație cu Mikaël. Nu și-a pus niciodată întrebări. Îl interesează multe: psihologia, teologia, gastronomia, whisky-urile, trabucurile. Dar cea mai importantă pasiune a sa este comportamentul criminalilor în serie. Îi place abordarea care îl determină să încerce să pătrundă în mintea unui criminal și să înțeleagă motivațiile acestuia. Descoperă identitatea unui criminal, încearcă să te apropii de umbra lui, identifică-i inconștientul… Zona întunecată îl fascinează. Cea a ucigașilor. De asemenea, a lui. Este profund dedicat profesiei (sau vocației?). Uneori până la obsesie. Un bărbat cu o personalitate complexă. Pentru el, nu există alb sau negru. Doar nuanțe de gri…”

Andreas Auer e personajul principal al seriei polițiste semnate de Marc Voltenauer. Întâi „Dragonul Muveran”, apoi cartea de față.

Marc Voltenauer, s-a născut în 1973 la Versoix. Romanul a luat premiul POCKET 2019 pentru roman polițist în limba franceză.

Nu vom dezvălui subiectul, e doar un roman polițist, dar vom prelua ce scriu editorii: Un asasin rus ucide un politician rus, adevrsar al puterii, în timpul unei reprezentații la Opera din Berlin.  Următoarea sa destinație: Geneva. Apoi: Gryon. Este momentul în care în pașnicul sat încep să se producă evenimente dramatice – asasinate și răpiri -, iar inspectorul Auer trebuie să le facă față.

O lectură prefectă pentru un început de vacanță.

 

 

Marc Voltenauer – Cine a ucis-o pe Heidi? Traducere din limba franceză de Claudia Dionisie. Editura Tritonic, colecția Mystery & thriller.

 

 

Topic: 

Format: