16 octombrie 2021

Lecturi de weekend: Civilizații

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Romanul lui Laurent Binet, al treilea pe care l-a publicat, a apărut în 2019 și a fost încununat cu Marele Premiu al Academiei Franceze. Acum apare și în românește, într-o excelentă traducere.

De la început trebuie să spunem că este o carte surprinzătoare, în care scriitorul francez apelează la ucronie și își imaginează Europa cucerită de incași, pornind de la câteva întrebări: ce s-ar fi întâmplat dacă Cristofor Columb nu s-ar fi întors, triumfător, din expediția sa în America? Ce s-ar fi întâmplat dacă incașii, conduși de regele lor Atahualpa, ar fi făcut călătoria inversă și ar fi invadat Europa? Cum ar fi fost Vechiul continent astăzi și societatea noastră contemporană?

Romanul se desfășoară pe mai multe secole sugerate și de cele patru părți ale sale : Saga lui Freydis Eriksddottir, Jurnalul lui Cristofor Columb, Cronicile lui Atahualpa, Aventurile lui Cervantes (această ultimă parte fiind, chiar potrivit lui Binet, o pastișă a lui Don Quijote, aticulată în jurul bătăliei de la Lepanto, din 1571).

Trei lucruri le-ar fi lipsit indienilor pentru a rezista conchistadorilor: caii, fierul și anticorpii. Imaginați-vă că ar fi avut toate acestea, spune Laurent Binet – și istoria lumii ar fi fost alta. I-a reușit o mare frescă istorică, cu personaje istorice și reale, sfârșind cu debarcarea incașilor la Lisabona.

Spre anul o mie, Freydis Eiriksfottir, fiica lui Erik cel Roșu, pleacă din Groenlanda spre America, unde întâlnește oamenii locului, pe care îi numește skraelingi și cărora le transmite știința de a folosi fierul și anticorpii, pe care aceștia îi dezvoltă după ce au murit pe capete de bolile aduse de vikingi. Secole mai târziu, Columb e făcut prizonier și moare în insula Hispaniola, fără a a mai putea dezvălui Europei existența noului continent. O jumătate de secol după aceea, regele inca Atahualpa traversează Atlanticul și ajunge la Lisabona puțin înaintea marelui cutremur. Incașii găsesc un continent ros de certuri religioase și lupte dinastice, în care se implică serios. Atahualpa ajunge împărat, intervine în luptele religioase, moare, continentul se schimbă. Uluitoare capacitatea lui Binet de a introducere personaje istorice care se comportă cu totul deiferit decât știam.

Povestea unei altfel de mondializări. O „odisee picarescă”, s-a mai scris, un roman plin de umor  și de idei înrăznețe și o meditație melancolică asupra istoriei.

La un an de la publicare, omul de afaceri Matthieu Pigasse anunța achiziționarea drepturilor de adaptare ale romanului pentru o serie televizată, împreună cu un partener american.

„Am vizitat muzeele din Lima și am fost fascinat de culturile precolumbiene – declara Laurent Binet. Apoi am citit cartea lui Jared Diamond, Arme, virusuri și oțel, și atunci am înțeles cum poate fi rezolvată problema acestei cărți, ca într-un joc.”
„Ceea ce vrea să ne reamintească Binet este ca detaliile de suprafață se pot schimba, însă ambițiile imperiale sunt o constantă a istoriei, oricum ai privi-o.” – The Guardian
„Acest roman aduce în fața cititorilor săi mari nume ale istoriei și literaturii, care prind viață și primesc șansa de a juca noi roluri.” – Libération

Laurent Binet – Civilizații. Traducere din limba franceză și note de Claudiu Constantinescu. Editura Pandora M. 367 pag.