30 septembrie 2022

Lecturi de weekend: „Club A. Muzica… și cei ce-au devenit altcineva” coordonator Doru Ionescu

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Proiectul Brand Cultural de București, inițiat de Editura Casa de Pariuri Literare este gândit ca o colecție de povești nespuse despre cele mai importante spații culturale care au susținut și susțin în continuare generații întregi de artiști.

Club A, cu o istorie de peste 50 de ani, este cel mai vechi club studențesc din Sud Estul Europei. Locul – strada Blănari, nr 14, subsol.  În timpul comunismului a reprezentat atât o elită culturală – se intra numai cu legitimație de arhitect, cât și o alternativă hiperculturalizată la toate celelalte evenimente din București – aici s-a proiectat pentru prima oară filmul „Portocala Mecanică” și tot aici, în 1975, a fost citită pentru prima oară Declarația Drepturilor Omului de către Florian Pittiș.

„Intrat în Club A, liber (că până în 1990 nu am avut cum, chiar student fiind), am descoperit tot acel ferment și creuzet cultural, artistic; plutea o adevărată febră creativă, după Revoluție lumea tânără se deșteptase și căuta repere, modele, totul se reinventa – muzica, teatrul, literatura, filmul…
Cum se va vedea din cuprins, am revenit la ideea de jurnal, transcriind din scurt momente semnificative ale evenimentelor filmate de 20 de ani încoace. Sincron cu reaşezarea show-business-ului în România postdecembristă, Club A s-a reinventat pe piaţa liberă, să nu zic haotică, încercând să respecte tradiţia impusă de fondatori, cum puţine alte instituţii (de rit vechi sau nou) au reuşit. Jurnalul tipărit se opreşte brusc, în limita spaţiului tipografic, reclamând încă cel puţin un volum – repet, în ceea ce mă priveşte.” (Doru Ionescu)

Club A a fost o oază de normalitate în absurdul anilor comuniști. Aici s-au lansat majoritatea trupelor de pe scena rock românească: Timpuri Noi, Metrock, Sarmalele Reci, Șuie Paparude, Travka etc. Florian Pittiș, Johnny Răducanu, Nicu Vladimir, Mircea Florian sunt doar câteva dintre personalitățile care au scris istorie în Club A… Club A rămâne o instituție culturală studențească, un forum viu și nonconformist.

Doru Ionescu (coordonator) – Club A. Muzica… și cei ce-au devenit altcineva. Editura Casa de Pariuri Literare, colecția Brand Cultural de București. 149 pag.