Publicat: 25 Mai, 2019 - 00:00

Încă o colecție la Editura Integral, realizată tot de Dan-Silviu Boerescu, de această dată în 8 volume (se găsesc la toate chioșlcurile de ziare și reviste). De ce acest titlu sumbru? În istoria lor tumultuoasă și contradictorie, adesea confiscată și falsificată de literatura de propagandă, România și românii s-au confruntat cu nu puține scene și situații apocaliptice. De multe ori, dintr-o ipocrită „pudoare istorică” s-a preferat trecerea lor cu vederea sau exilarea lor în paginile îngălbenite de trecerea vremii ale unor cronici și documente de arhivă nefrecventabile.

Democratizarea accesului la multe dintre informațiile „clasificate”, „secrete”, petrecută în ultimele decenii, a scos din nou la lumină – chiar dacă una crepusculară! – o serie de întâmplări, dezastre și catastrofe ținute multă vreme sub obroc și ocultate cu bună știință.

Poate că acum este momentul să le dezambiguizăm și să încercăm să învățăm ceva din aceste pagini întunecate ale unei istorii vremelnic trunchiate…

Nu le prezentăm pe rând pe toate, dar îi asigurăm pe cititori că vor descoperi fapte la care nu se așteptau, majoritatea cumplite, și accidente sau catastrofe cumplite, în aproape toate domeniile: acccidente aviatice, inundații, incendii, atentate, accidente ecologice, conflicte interetinice.

Exemple. Știați, de pildă, că, în accidentul aviatic de la Vnukovo, din 4 noiembrie 1957, Grigore Preoteasa a murit, dar Nicolae Ceaușescu a scăpat? Istoria României s-ar fi putut schimba. Știați că revărsările Dâmboviței asupra Bucureștilor, în 1865, au fost pretext pentru Cuza de a-și înfia copiii nelegitimi? Ce știți despre „Cântecul de jale” al unui oraș ars complet de tătari sau despre fantomele din Foișorul de Foc? Etc, etc, etc.

 

 

 

Dan-Silviu Boerescu – Apocaliptica. I - Românii și tragedia scufundării Titanicului; II - Marile cutremure din istoria României și previziuni despre următoarea catastrofă seismică; III - Accidentele aviatice românești din ultima sută de ani, o istorie cumplită; IV - Apele ucigașe – dezastrele naturale care ne-au lovit în ultimele secole, avertismente pentru un viitor tragic?; V - Focul care nu purifică: marile incendii din România secolelor XVII-XXI; VI - Tablouri ale morții: atentatele și alte evenimente teribile care au desfigurat chipul României; VII -  Teribilele accidente industriale și ecologice din istoria noastră „secretă”; VIII - Istoria nespusă a războaielor și conflictelor interetnice din România modernă. Editura Integral.

 

 

 

Topic: 

Format: